Un cutremur de 6,3 grade pe scara Richter a avut loc în regiunea autonomă Chukotka, aflată la marginea arctică a Federației Ruse, imperiul de gheață al Orientului său Îndepărtat! Dincolo de această zonă începe Alaska.
De altfel, printre rușii care locuiesc aici există o vorbă – „aici se termină lumea”. Seismul a avut loc la ora locală 08.38 și s-a simțit zdravăn. Acesta s-a produs la o adâncime de 10 kilometri și la o distanță de 2891 de kilometri nord est de Sapporo, Japonia.
Mult mai aproape a fost cutremurul de Anadyr, oraș din Rusia, la doar 461 kilometri, în timp ce Tilichiki, localitate cu 2 mii de oameni se află la 339 de kilometri de epicentrul seismului.
Concret, în nordul zonei Chukotka se află Insula Vranghel și Marea Siberiană Orientală. La est, Marea Ciukostk este mărginită de coasta de nord-vest a Alaskăi, iar la nord-est se află Marea Beaufort.
În sud – Strâmtoarea Bering face legătura cu Marea Bering, iar la vest se întinde coasta Siberiei Orientale. Distanța dintre Moscova și capitala regiunii Chukotka, Anadyr, este de 6.000 de kilometri.
„Când cerul este limpede, de pe unele dealuri se poate zări teritoriul Statelor Unite. Am fost crescuți aici într-o manieră patriotică: Nu da nicio bucățică de teritoriu inamicului! sau America ne spionează cu sateliții. Chestii de genul ăsta”, spunea scriitorul Evgheni Basov despre această zonă.
Optzeci și doi de kilometri, aceasta este distanță care separă în Chukotka teritoriul Federației Ruse de Alaska, granița dintre cele două țări fiind Strâmtoarea Bering din Marea Ciukostk.
De remarcat că în această zonă lumina zilei durează iarnă doar patru ore. În vremurile URSS-ului, oamenii din Chukotka au trăit mult mai bine, aici fiind un important centru minier.
Un alt amănunt interesant este acela că în 2001, guvernatorul regiunii era nimeni altul decât miliardarul Roman Abramovici, patronul echipei de fotbal Chelsea.