Este alertă alimentară, după ce patru milioane de ouă au fost contaminate cu o substanță periculoasă. Ouăle provin de la o fermă din județul Teleorman și deja au ajuns pe mesele românilor. Ministerul agriculturii a deschis o discuție extrem de aprinsă pe tema crescătorilor de păsări.
Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman au găsit ouăle de găină contaminate cu fipronil (insecticid folosit la îndepărtarea păduchilor din fermă) la o germă din localitatea Drăgășani Vlașca.
Milioane de ouă au fost contaminate cu o substanță toxică au ajuns pe mesele românilor. Probele s-au prelevat dintr-un lot produs pe 21.11.2018 și au trimis la analize de laborator la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti.
Insecticidul găsit la analize are un efect devastator asupra omului. Fipronilul afectează ficatul, rinighii, sistemul nervos și tiroida, iar ouăle infectate au ajuns deja pe rafturile magazinelor și au fost vândute.
O anchetă a fost pornită pentru a se stabili cum s-a ajuns să fie contaminate cu o substanță atât de periculoasă. Înainte de a se pune în frigider ouăle se spală și se dezinfectează, atenționează Ministerul Sănătății. Oficialii atrag atenția și informează că pe coaja ouălelor există deja salmonella. Acestea nu trebuie pune în niciun caz lângă mezeluri, brânză sau mâcare gătită și nici carnea crudă nu trebuie așezată lângă produsele ce urmează a fi mâncate.