Duminică, 10 noiembrie, are loc primul tur al alegerilor prezidențiale, astfel că românii cu drept de vot din întreaga țară sunt așteptați la urne pentru a pune ștampila pe candidatul care i-a convins că merită să dețină cea mai importantă poziție în stat. Dacă nu știi unde trebuie să votezi, FANATIK îți dezvăluie cea mai simplă metodă prin care poți afla la ce secție ești arondat.
Accesând pagina web a Registrului Electoral, vei afla imediat secția la care să te prezinți pentru a alege viitorul președinte. Trebuie doar să introduci codul numeric personal și numele de familie, alături de un cod de verificare. Este vorba despre o bază de date în format electronic, administrată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), care cuprinde toate persoanele cu cetățenie română ce au împlinit vârsta de 18 ani și au drept de vot. Registrul conține numele şi prenumele alegătorului, data naşterii, adresa de domiciliu şi adresa de reşedinţă, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate.
Dacă românii aflați pe teritoriul țării mai au de așteptat până duminică pentru a-și alege viitorul șef de stat, cetățenii din Diaspora au început să voteze din această dimineață. Secțiile vor rămâne deschise până duminică la ora 21:00, iar în cazul în care vor exista la coadă votanți care nu și-au exercitat acest drept, există posibilitatea prelungirii până la miezul nopții.
De asemenea, românii aflați peste hotare au acum posibilitatea de a opta pentru votul prin corespondență. Cele mai multe înscrieri pentru această modalitate au fost în Marea Britanie – 11.102, Germania – 6.211, Spania – 3.455, Franţa – 2790 şi Italia – 2699. În foarte multe state, însă, numărul celor care au ales votul prin corespondență este extrem de mic. De altfel, în 24 de țări s-a înregistrat doar câte un singur alegător, potrivit informațiilor oficiale.
Au fost date publicității și o serie de reguli pe care toți alegătorii trebuie să le respecte cu sfințenie în momentul în care se află în interiorul secției de vot. Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, conform articolului 385 din Codul Penal. Totodată, împiedicarea exercitării drepturilor electorale este atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare, infracțiune care se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.