Vom avea aer polar de sărbători, în România. Mai multe valuri de frig extrem vor străbate țara noastră în următoarele zile, conform celor mai recente prognoze realizate de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie.
După jumătatea lunii ne vom confrunta tot mai des cu gerul, cu ninsorile viscolite, iar diminețile și serile vor fi cețoase cu temperaturi negative, arată meteorologii.
Iarna aceasta este comparată de specialiștii de la ANM cu cea din anul 2002, când am avut nopți și dimineți la rând cu temperaturi specifice polilor, de până la -20 de grade în zone de deal și șes.
„Invaziile maselor de aer rece continental polar sau arctic determină ca adesea nopţile să fie deosebit de geroase. De altfel, temperaturile minime absolute ale acestei luni au coborât frecvent sub minus 20 de grade Celsius, de exemplu în anii: 2002, 1998, 1996, 1948, 1927, 1902 etc”, arată ANM, conform capital.ro.
„Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen care apare cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei”, se mai arată în prognoza ANM.
De altfel, maximele pentru următoarele 7 zile, ca medie pe țară, nu vor depăși 5-6 grade, iar temperaturile vor fi după data de 15 decembrie în continuă scădere.
După ce noul val de aer polar va ajunge în țara noastră, începând cu jumătatea lunii, vom avea zile cu valori maxime cu minus în față. De altfel, Revelionul va fi unul extrem de geros potrivit tuturor măsurătorilor realizate până acum de climatologi.
Ninsorile se vor instala în aproape toată țara în preajma Crăciunului, iar startul se va da în județele situate de-a lungul arcului carpatic.
Vremea va reveni la valori ceva mai pozitive abia de la finalul lunii februarie, însă până atunci pot avea loc fenomene meteorologice neobișnuite, dat fiind că am avut cea mai călduroasă toamnă din ultimii ani.