Profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Balș, a recomandat, într-un interviu pentru Mediafax, persoanelor în vârstă să se izoleze voluntar la domiciliu pentru un interval de 6-10 săptămâni, în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus, și să ceară ajutorul rudelor pentru aprovizionare.
”În următoarele 6-10 săptămâni, persoana în vârstă să fie izolată, să i se dea alimentele la ușă. Adică lași punga la ușă, suni și pleci”, a spus Adrian Streinu-Cercel. El a adăugat că autoritățile ar trebui să ia măsuri de ajutorare a bătrânilor care nu au apropiați care să se îngrijească de starea lor în această perioadă, inclusiv prin cazarea lor în locuri special amenajate unde să li se asigure bunurile necesare.
Streinu-Cercel a estimat că numărul cazurilor în România va crește ușor în perioada următoare dacă măsurile impuse de autorități vor fi respectate cu strictețe.
”Noi vom avea o pantă ușor ascendentă. Cam așa ar trebuie să meargă lucrurile. Dar dacă ne vom îngrămădi în malluri, marketuri vom avea un număr mare de îmbolnăviri”, a spus directorul de la Institutul Matei Balș.
În momentul de față, se speră că rata transmiterii coronavirusului va fi de 1 la 1, dar într-un scenariu în care populația nu se conformează recomandărilor s-ar putea ajunge la 1 la 3. Rezultatul măsurilor deja luate va putea fi evaluat în 14-21 de zile, crede epidemiologul.
El a recomandat românilor să evite adunările cu ocazia zilelor de Paști. ”Sărbătorile pascale trebuie să se desfășoare cu Dumnezeu în suflet, nu cu mese și bairame. Dacă nu înțelegem acest lucru ne asumăm, un risc potențial să ne contaminăm între noi și de atunci încolo Dumnezeu cu mila (…) După ce trece epidemia, vom putea da o chermneză mare la nivel național în care să sărbătorim cum se cuvine”, a spus medicul.
Acesta nu a exclus impunerea de restricții de circulație populației, dar acestea trebuie să fie bine gândite pentru ca România să fie o țară funcționabilă.
”Nu ne putem băga în peșteră, categoric nu. Vor fi o serie de reguli, fără doar și poate. Dacă vor fi gândite bine, putem trece peste pandemie și să dăm un exemplu de bune practici”, a precizat Streinu-Cercel.
Acesta a spus că se pregătesc și măsuri de sprijin ale celor izolați la domiciliu sau a celor infectați, dar cu simptome ușoare, care vor putea fi tratați acasă.
”Lucrăm la un centru de telemedicină la care medicii să răspună la telefoanele celor izolați la domiciliu ca să fie siguri că nu vor fi abandonați acasă. Este inclusiv o protecție psihică pentru că presiunea asupra lor este foarte mare”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.