A murit Adela Petre. Ce titlu primise de la UNESCO

„O societate care nu-şi respectă tradiţiile, care nu pune preţ pe trecut este în pericol de a-şi pierde identitate”. Creatoarea de artă populară Adela Petre a murit. Avea 89 de ani și era recunoscută în întreaga lume pentru modul în care promova cultura, vorba românescă și portul popular, iar pentru toate acestea a fost distinsă cu titlul de „Tezaur Uman Viu”.

Adela Petre, considerată ”Tezaurul Uman Viu”, a murit

Creatoarea, care avea trupul din ce în ce mai firav, era internată în spital de mai bine de o lună. În seara de miercuri spre joi, tezaurul viu al țării s-a ridicat la stele. Femeia era membru al Academiei Artelor Tradiționale, în anul 2002 a primit medalia națională Serviciul Credincios în clasa a treia pentru crearea și transmiterea cu dăruire și talent a câtorva opere artistice semnificative pentru civilizația românească și universală.

În 2012, Adela Petre a primit titlul de „Tezaur Uman Viu” din partea UNESCO. Lipsa ei de pe pământ deja se simte, lucru despre care a vorbit Nina Stamate, consultant artistic la Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.

Avea 89 de ani și era recunoscută în întreaga lume pentru modul în care promova cultura

„O societate care nu-şi respectă tradiţiile, care nu pune preţ pe trecut este în pericol de a-şi pierde identitate”

„Îmi este foarte greu să vorbesc despre tanti Adela cum îi spuneam noi la trecut, o să rămână în permanență în sufletele noastre mai ales că a fost primul meșter popular care a dus numele Buzăului unde îi era locul. A păstorit foarte mulți doritori de frumos, de arta populară a județului, este un nume de referință.

Creatoarea a primit titlul de ”Tezaur Uman Viu” din partea UNESCO

Am colaborat în permanență, am reprezentat România în Olanda, în Franța, a iubit arta frumosului, era un om deschis, care și-a dorit ca cineva să preia meșteșugurile ei. A fost primul Tezaur Uman Viu al județului Buzău. Nu cred că ar fi putut face mai mult și nu a făcut”, a spus Nina Stamate.