Epidemia de rujeolă din România, izbucnită în anul 2016, este una dintre cele mai grave din Europa din ultimele decenii. În 2019, numărul cazurilor de rujeolă, în Europa, va înregistra recordul ultimului secol, toate pe fondul creșterii mișcării anti-vaccin pe contiment, alimentată inclusiv de politicienii populiști și o parte din mass-media.
Potrivit The Guardian, o analiză bazată pe datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că ne așteaptă un val de aproximativ 60.000 de cazuri de rujeolă, ceea ce înseamnă dublul numărului de cazuri înregistrate în anul 2017 și recordul ultimului secol.
Despre genotipul viral a vorbit și Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, sâmbătă.„După cum știți, rujeola a reînceput în anumite județe ale țării și avem prime informații preliminarii că ar fi vorba de un alt genotip viral. Vom mai face teste în continuare, ca să confirmăm că acest val este din cauza unui nou genotip viral.
Acest lucru înseamnă că atunci când acoperirea vaccinală nu este suficientă ca să acoperi un fenomen, ești expus la virusuri care vin când din vest, când din est, cum este acest nou genotip viral. Și uita așa o să măture țara asta de la stânga la dreapta tot felul de virusuri, care, prin globalizare, sigur vom rămâne expuși. De aceea, creșterea acoperirii vaccinale este esențială”, a declarat dr. Adriana Pistol.
Potrivit medicilor, vaccinul rujeolic protejează împotriva acestui genotip, iar despre acest aspect a vorbit Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. „Vaccinul rujeolic față de toate tipurile circulate de virus rujeolic. Nu există o specificitate, ca la alte tipuri de vaccin. El dă o imunitate durabilă, iar imunitatea este pe toată durata vieții”, a declarat Alexandru Rafila.