Mii de români sunt afectați de noua lege. Vârsta de pensionare a crescut de la 65 la 67 de ani pentru medici. Astfel aceștia pot ieși la pensie la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Legea, care a intrat în vigoare din 6 ianuarie 2019, este însă una contestată chiar de către medici.
Orice medic care ajunge la 65 de ani poate opta să profeseze în continuare până la vârsta de 67 de ani. „Medicii se pensionează, la cerere, la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare, cu cel puţin 3 luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010”, prevede acum în Legea nr. 95/2006.
Vârsta de pensionare a crescut la 67 de ani pentru medici! Aceștia au acum de ales dacă se pensionează când ajung la 65 de ani, sau pot continua să profeseze până la 67 de ani. Sunt mii de medici în România în această situație. În vechea lege vârsta maximă până la care medicii puteau lucra era de 65 de ani. De pe 6 ianuarie, legea a mai adăugat doi ani la vârsta de pensionare a acestora.
Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic din București (Fundeni) și președintele Alianței Medicilor, a explicat că legea „nu rezolvă deficitul de medici din spitale”, ba mai mult această modificare este de fapt o lege cu dedicație pentru medicii în vârstă. „Acest proiect de lege poate să fie cu dedicație pentru șefii de secții. Respectivul își poate continua activitatea de medic și acum, dar nu mai poate deține o funcție de conducere, asta este problema”, a spus președintele Alianței Medicilor.