A crescut indicele ROBOR la 6 luni de zile! Aceasta pare a fi vestea bună venită de la Banca Națională a României. Astfel, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,03%. cu toate acestea, cel de 6 luni a crescut la 3,10%, potrivit datelor publicate de BNR. Săptămâna trecută, ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,03%, cel mai mic nivel din 23 ianuarie, când a fost tot 3,03%. Vineri şi luni, acest indice a stagnat.
Totodată, luni, indicele ROBOR la 6 luni a crescut de la 3,09% la 3,10%. Joi, acest indice a scăzut de la 3,11% la 3,09%, cel mai mic nivel din 21 iunie 2018, când a fost 3,07%. Vineri, a stagnat. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.
BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru al doilea trimestru din 2019, a crescut la 2,66%, de la 2,63% în T1 2019. ROBOR este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt
dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare.
Ratele de referinţă ROBOR se stabilesc pentru opt scadenţe, cea mai scurtă fiind de o zi, iar cea mai lungă de un an. Pentru creditele acordate de bănci clienţilor nebancari (persoane fizice, societăţi comerciale, etc.) importante sunt în special ratele ROBOR pentru scadenţele de 3 şi 6 luni, care servesc drept referinţă pentru stabilirea ratelor dobânzilor variabile, în formatul ROBOR 3 luni + marjă,respectiv ROBOR 6 luni + marjă
ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR (calculul ROBOR), în intervalul 10:45‐ 11:00, la care acestea sunt dispuse să plaseze depozite celorlalţi participanţi.