Un cutremur cu magnitudine 6,8 a zguduit, sâmbătă, statul brazilian Acre, de la granița cu Peru. Conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite(USGS), citat de DPA, mișcarea plăcii tectonice a avut loc la o adâncime de 575 kilometri, în regiunea Amazonului. Seismul a avut loc la 89 de kilometri vest de orașul Tarauacá, potrivit indicațiilor seismologilor de la Universitatea din Brasilia.
Iar, cu toate că pe moment nu au fost raportate victime ori pagube, din cauza adâncimii cutremurlui, impactul acestuia, la suprafață, a fost relativ atenuat, chiar dacă seismul a fost resimțit până în regiunea peruviană Ucayali, potrivit postului publi de radio din Peru.
În data de 5 ianuarie 2019, și România a avut parte de un cutremur. Seismul a avut magnitudine de 3,2 pe scara Richter. Acesta s-a produs la Buzău, iar adâncimea a fost de 145 de kilometri. Conform datelor specialiștilor, mișcarea plăcii tectonice s-a produs la orele 02:05, în zona Vrancea, Buzău.
De asemenea, un alt seism a avut loc tot în zona Vrancea, în data de 2 ianuarie. Intensitatea acestuia a fost mai mică însă, comparativ cu cel din data de 5 ianuarie. Cutremurul a avut loc la orele după-amiezii, la ora 14:03, și a avut loc la o adâncime de 143 de kilometri. ”Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Observatorul Seismologic este primul care înregistrează producerea unui cutremur în zona seismică Vrancea. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802.
Odată cu monitorizarea seismică a zonei, încercăm, prin studierea unor factori precursori ai unui cutremur, infrasunete, încărcarea electrostatică a atmosferei, emisia de radon etc, să creăm o bază de date care să fie ca o amprentă de avertizare pusă pe un cutremur, înainte, în timpul şi post eveniment. Urmaşii noştri probabil îşi vor da seama când va urma o mişcare tectonică. Dar până acum nu avem baza de date necesară. Am început târziu, din cauza imposibilităţii achiziţionării unor echipamente performante. Probabil în viitor vom dispune şi de alte tehnologii avansate. Vor fi alte opţiuni”, a declarat seismologul de la Vrânceoaia, Ioan Verdeș, pentru Agerpres.