Prăjitură cu fulgi de care vrei tu. Foarte simplu de făcut, e o nebunie!
E duminică, familia se reunește, cu mic, cu mare în jurul mesei. Prânzul alături de cei dragi este o tradiție care rezistă tendințelor moderne numite fast food, „Hai la o șaormă” sau „Hai să luăm un meniu că-i mai comod”. Și cum orice masă festivă are obligatoriu desert, o prăjitură de casă cu fulgi este întotdeauna bine venită. Mai bine zis, bine primită. O prăjitură cu fulgi de care vrei tu!
Prăjitura cu fulgi face parte din categoria dulciurilor de casă rapide, ușor de gătit, mai ales că nu presupune coacere. Este o prăjitură foarte potrivită pentru o gospodină începătoare, dar la fel de potrivită și pentru cele grăbite sau foarte ocupate. Haideți, doamnelor, că nu-i… cozonac! Și nu vă turnăm… gogoși!
Prăjitură cu fulgi de care vrei tu
Ingrediente pentru prăjitura cu fulgi
1 pachet de margarină sau unt
200 g zahăr
3 lingurițe cu miere
3 lingurițe cu cacao
1 cană cu miez de nucă
1 pachet cu fulgi de care vrei tu
rom sau vanilie
Modul de preparare pentru prăjitura cu fulgi
Pune toate ingredientele pe foc, mai puțin fulgii și nuca și lasă-le să fiarbă. După ce dau în clocot, mai lasă-le pe foc încă 5 minute, apoi ia-le de pe foc și adaugă romul sau vanilia.
Taie miezul de nucă în bucățele mici și prăjește-le, nu mai mult de 10 minute. Amestecă-le în compoziție și adaugă fulgii până ce compoziția se întărește, devine greu de amestecat.
Întinde compoziția într-o tavă în care ai pus hârtie de copt, umezită cu apă și niveleaz-o bine. Dă-o la rece și când s-a întărit taie-o în forma dorita și pune-o pe masă.Poftă bună!
Altă rețetă pentru o prăjitură cu fulgi
Ingrediente pentru prăjitură
250 g ciocolată
100 g unt
400 g lapte condensat
100 g miez de nucă mărunțit (nu măcinat!)
200 g fulgi de care vrei tu, de preferat fără zahăr
1 vârf de cuțit sare
Ingrediente pentru glazură
50 g ciocolată albă
2 linguri lapte
Modul de preparare al prăjiturii
Rupe ciocolata în bucăți mici și topește-o împreună cu untul într-o crăticioară pe foc foarte, foarte mic, 2-3 minute. Atenție: amestecă tot timpul ca să nu se lipească și să nu se ardă. Omogenizează amestecul și lasă-l să se răcorească.
Amestecă fulgii și miezul de nucă mărunțit într-un bol. Toarnă laptele condensat peste acest amestec, adaugă ciocolata topită și vârful de cuțit de sare. Amestecă bine ca să se distribuie cât mai egal miezul de nucă în compoziție.
Toarnă compoziția într-o tavă cu pereți înalți (de 20×20 cm), tapetată cu hârtie de copt, nivelează și dă-o la rece pentru 2 ore ca să se întărească ciocolata și să se poată tăia compoziția.
Modul de preparare al glazurii
Pune cele două linguri de lapte într-o crăticioară și încălzește-l până dă în clocot. Stinge focul și adaugă ciocolata albă ruptă în bucăți mici. Amestecă până se topește ciocolata. Toarnă glazura călduță peste prăjitura rece cu o lingură, cu o mișcare de du-te-vino ca să arate cât mai apetisant. Poftă bună!
„O dietă echilibrată înseamnă câte o prăjitură în fiecare mână” – vechi proverb chinezesc