Data de 8 martie a fiecărui an este un motiv de bucurie, când sărbătorim Ziua Femeii! Femeile, mamele, reprezentatele sexului frumos primesc flori, cadouri, sunt sărbătorite acasă, dar și la locul de muncă! Lucrurile nu au stat mereu așa.
Tocmai de la condițiile de muncă extrem de grele pentru o femeie a plecat această sărbătoare, care, de fapt, este o comemorare. În urmă cu 100 de ani, într-un incediu dintr-o fabrică din New York, și-au pierdut viața multe muncitoare. Angajatele fabricii americane de textile au declanșat un protest major la care au participat peste 15 mii de femei care au cerut la New York un program de muncă mai scurt, salarii mai bune și drept de vot. Initiațiva lor a fost punctul de plecare pentru fixarea datei de 8 martie ca fiind „Ziua Internațională a Femeii”.
Prima zi internaţională a femeii a fost desemnată pe 28 februarie 1909, de Partidul Socialist din Statele Unite drept o amintire a grevei din 1908 de la New York.
În anul 1910, la Internaționala Socialistă din Copenhaga, s-a hotărât ca o zi pe an să fie consacrată sărbătoririi pe plan internaîional a femeii muncitoare, iar în anul 1977, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a decis ca această zi specială să fie 8 martie.
În 1917, în a opta zi a lunii martie are loc greva femeilor de la Uzina Putilov din Petrograd care cereau încheierea războiului care ucisese deja două milioane de soldați ruși. Protestatarii cereau şi înlăturarea Ţarului, marcând practic începuturile Revoluţiei Bolşevice. Din 1921, 8 martie devine sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, în memoria evenimentelor care au precedat Marea Revoluţie din Octombrie.
Femeile au reprezentante și la ONU! ONU Femei (UN Women), entitatea ONU responsabilă cu egalitatea între sexe și drepturile femeilor, a fost înființată, după patru ani de negocieri, în iulie 2010. Și-a început oficial mandatul la 1 ianuarie 2011. Obiectivul principal al UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women) este îndepărtarea diferențelor între sexe, ce are drept consecință faptul că femeile nu sunt adecvat reprezentate în structurile decizionale politice și economice; mai mult decât atât, sunt abuzate de familie și de societate.
“Este o zi când femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, neţinând cont de diviziuni naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o ocazie când trebuie să ne amintim eforturile şi realizările din trecut şi, cel mai important, să privim în perspectiva la potenţialul neexploatat al femeilor şi la oportunităţile ce le astepata pe femeile viitoarelor generaţii”, potrivit UN Women.
Așadar, ziua de 8 martie reprezintă o recunoaştere a drepturilor femeilor, ca urmare a mişcărilor sociale de acum 110 ani ale lucrătoarelor din industria textilă din New York.