FANATIK îți prezintă cinci rețete gustoase cu humus! Pare complicat de făcut acasă, dar nu este deloc așa! Humusul este o rețetă tradițională ce provine din Orientul Mijlociul, consumată în special în țări precum Siria, Israel, Turcia, Grecia, Cipru și Liban, iar de azi se va consuma și în căminul tău! Odată ce ți-ai ales rețeta preferată, o vei transmite copiilor și nepoților tăi, deoarece vor fi impresionați de gustul Orientului Mijlociu din farfurie.
Principalul ingredient al humusului este năutul, care este foarte sănătos pentru sănătate. Este bogat în proteine, carbohidrați și fibre. Este un aliment sănatos, care ajută la combaterea anumitor boli cardiovasculare sau de digestie dacă este introdus în dieta de zi cu zi. Conține fier, vitamina B6, mangan, cupru, acid folic și aminoacizi.
A fost introdus, drept cultură, în Evul Mediu, iar în estul Europei, începe să fie cunoscut abia din secolul al XVII-lea. Acum această plantă este cultivată în unele republici din Federația Rusă, în Asia Centrală, Africa, India, precum și în unele țări din Europa precum Spania, Italia și Bulgaria. În perioada când Dobrogea făcea parte componentă a Imperiului Otoman și unde trăia o însemnată comunitate turcă, au existat culturi de năut și pe teritoriul acestei provincii românești, unde verile calde și secetoase erau prielnice acestei plante.
Rețeta de humus libanez este baza de la care pornește varietatea celor grecești, italienești sau asiatice. Năutul, pasta de tahini, uleiul de măsline, usturoiul și zeama de lămâie formează combinația care a inspirat gurmanzii de pe mapamond.
Ingrediente:
Cum se prepară:
Năutul se fierbe bine cu o linguriță de bicarbonat de sodiu. Se clătește bine după fierbere, apoi se lasă la răcit. Se introduce năutul fiert în blender, se adaugă zeama de lămâie, pasta de susan, usturoiul, uleiul de măsline, condimentele (sare, piper) și mixează până totul devine o pastă fină. După ce ai pus humusul într-un bol, adaugă puțin ulei de măsline și, dacă vrei, busuioc, pătrunjel și boia dulce.
Ingrediente:
După ce fierbi și scurgi năutul, trebuie doar să dai totul prin blender. Adaugă apoi zeama de lămâie și puțină apă, pentru a obține o consistență mai cremoasă. Gramajul îl lăsăm la latitudinea ta!
Ingrediente:
Mod de preparare:
4. Humus asiatic – ingrediente si mod de preparare
Ingrediente:
Ca și în cazul rețetei de humus marsilian, fierbe și scurge năutul și dă totul prin blender. Adaugă apoi zeama de lămâie și puțină apă, pentru consistentă.
Ingrediente:
Și la această rețetă îți poți da frâu liber inventivității și să dai totul prin blender!