5 rețete de cozonaci pufoși. Vă ies mai buni decât la cofetărie! VIDEO
Cozonacul a însoțit „istoric” mesele românilor sute de ani. A românilor bogați la început, apoi, încet, încet, a devenit o tradiție pentru care toate păturile sociale au făcut sacrificii ca să nu lipsească măcar cu ocazia sfintelor zile ale nașterii Mântuitorului Iisus Hristos (Crăciunul) și învierii sa (Paștele), dacă nu și de celelalte sărbători religioase ale marilor sfinți ai creștinătății.
Acum abia așteptăm cu toții să treacă mai repede zilele până la Crăciun pentru a ne bucura împreună cu cei dragi de sfânta taină a nașterii lui Iisus Hristos. Tot românul va pune pe masa de Crăciun, după jumări, piftie, caltaboși, sarmale și alte „porcării”, scuzați termenul atât de atoatecuprinzător!, și tradiționalul cozonac în mii de variante, pentru că, nu?, câte gospodine sunt în țară, atâtea feluri de cozonac ne „chinuie” kilogramele în plus. Adică ni le „sprijină”…
Rețete de cozonaci pufoși. Mai buni decât la cofetărie!
FANATIK.RO vă prezintă 5 feluri de a prepara deliciosul desert, de la bucătari anonimi la nume bine-cunoscute în „soțietatea” românească, binecuvântat să fie în veacul vecilor conu’ Iancu Caragiale, atât de actual, din păcate, în zilele noastre… Dar asta este altă poveste, puneți dumneavoastră ghilimelele, haideți să ne descrețim frunțile cu 5 rețete de cozonac!
Din multitudinea rețetelor pentru cozonaci pufoși, începem cu o rețetă de cozonac „ca la mama acasă”, oferită de realitatea.net. Atenție: secrete ale gospodinelor din Moldova cea bătrână sunt desconspirate aici!
Ingrediente pentru cozonac „ca la mama acasă”
2 kg faină
9 ouă
250 g unt
500 ml lapte
50 g drojdie de calitate
500 g zahăr
esență de vanilie și portocale
5 g sare
coaja rasă de la o lămâie
100 g ulei
umplutura de cacao și nucă
Mod de preparare pentru cozonac „ca la mama acasă”
„Se prepară maiaua din circa 3 linguri faină care se pun într-un castron și se opăresc cu jumătate din cantitatea de lapte fierbinte și se bat până devin o pastă moale ca o alifie”
„Peste acest amestec se sfărâmă drojdia și se pune la crescut la loc cald, ferit de curenți de aer rece”
„Între timp se bat ouăle întregi cu restul de lapte și se adaugă esențele. Când maiaua a crescut, se adaugă peste făină, se toarnă compoziția de ouă cu lapte, iar apoi untul topit, coaja de lămâie și portocala”
„Acest amestec se frământă bine 35-45 de minute neîntrerupt. La frământat se ung mâinile cu ulei și se continuă frământarea până când coca face bășici de aer. Aluatul rezultat nu trebuie să fie tare, ci mai mult moale. Dacă e vârtos, se mai adauga ulei și se continua frământatul”
„Aluatul se acoperă cu un șervet curat și gros, se pune la căldură și se lasă să crească. Când coca a crescut bine, se iau pe rând bucăți din ea, se întind puțin, se presară umplutura și apoi se rulează, după care se pune în tăvi de cozonac lungi și înalte, tapetate cu hârtie de copt unsă cu unt”
„Se unge cozonacul cu gălbenuș amestecat cu ulei ca o maioneză și se presară cu zahăr pentru aspect. Coptul nu trebuie să dureze mai mult de 60 de minute”
Rețeta de cozonac bucovinean a Elenei Lasconi
Cunoscuta jurnalistă Pro TV Elena Lasconi, născută la Hațeg, Hunedoara, în urmă cu… nu spunem câți ani, aflați dumneavoastră dacă sunteți curioși, ne împărtășește pe blogul ei o variantă de cozonac de la „o bucovineancă de toată isprava care mi-a împărtăşit secretele reţetei perfecte”. Așadar, intră „în direct” cozonacul bucovinean!
Ingrediente pentru cozonacul Elenei Lasconi (pentru 3 cozonaci mari, tavă de 30 cm)
Pentru cocă: 2 kg făină, 1 l lapte gras, 500 gr zahăr, 350 gr unt 80% grăsime, 100 gr drojdie proaspătă (sau 30 gr drojdie uscată), 150 gr stafide macerate în rom, 10 gălbenuşuri, 10 plicuri zahăr vanilat (sau 20 ml esenţă de vanilie), coaja rasă de la 4 lămâi, 20 gr sare
Pentru umplutură: 800 gr nuci măcinate, 14 albuşuri, 400 gr zahăr, 500 gr rahat, 20 ml esenţă rom, 100 gr cacao
Pentru uns: 4 gălbenuşuri, 1 lingură miere, 30 ml ulei de măsline
Mod de preparare al cozonacului Elenei Lasconi
„Se scot toate ingredientele din frigider/cămară. Când au ajuns la temperatura camerei ne apucăm de treabă. Pornim cuptorul şi îi fixăm temperatura la 190 grade Celsius (dacă e electric) sau 210 grade Celsius(dacă e un cuptor de aragaz obişnuit pe gaz). IMPORTANT: pe tot parcursul etapelor/paşilor în încăpere trebuie să fie cald. Nu trebuie să deschidem fereastra!”
„Topim untul şi îl lăsăm deoparte. Cernem făina de două ori. Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Presărăm sarea deasupra gălbenuşurilor. Încălzim laptele(cât să putem să ţinem degetul în el fără să ne frigă). Într-un bol mic frecăm drojdia proaspătă cu 50 gr zahăr ( din cele 500 gr ) până se lichefiază. Adăugăm ¾ din laptele călduţ peste drojdia lichefiată”
„Facem o gropiţă în mijlocul făinii în care adăugăm laptele amestecat cu drojdie. Pudrăm cu puţină făină (1 lingură) de pe margine Acoperim vasul cu un prosop curat şi lăsăm maiaua să crească cel puţin 30 de minunte”
„Gălbenuşurile le frecăm spumă cu zahărul. Apoi, adăugăm coaja rasă de lămâie, vanilia stafidele macerate în rom şi laptele calduţ rămas (250 ml). Se amestecă până devine o pastă omogenă”
„Adăugăm compoziţia de la pasul 4 în maiaua crescută. Începem să frământăm aluatul (minim 15 minute) adăugând puţin câte puţin untul topit. Acoperim din nou vasul cu un prosop şi îl lăsăm să crească (până îşi dublează volumul)”
„Se tapetează tăvile cu hârtie pergament sau cu ulei şi făină. Albuşurile se bat spumă. Adăugăm zahărul şi continuăm să batem/mixăm cel puţin 15 minute. Apoi, adăugăm nuca, esenţa de rom şi cacaoa. Împărţim compoziţia în şase”
„Frământăm aluatul crescut încă 5 minute şi îl împărţim în şase. Important: chiar dacă aluatul e lipicios nu mai adăugați făină ci mai degrabă puţin ulei. Fiecare bucată de aluat o întindem cu făcăleţul sau cu mâna (aprox 2 cm grosime). De data asta am întins cu mâna unsă cu ulei. Peste foaia astfel întinsă întindem o parte din nuca de la pasul 6 şi rahat tăiat cubuleţe (cam de 1 cm pătrat). O rulăm şi o lăsăm deoparte. Continuăm la fel şi cu celelalte cinci. Apoi, împletim câte două rulouri şi le punem în tavă”
„După ce i-am aşezat pe toţi în tăvi îi mai lăsăm 10 minute să crească. În tot acest timp amestecăm cu o pensulă ingredientele pentru uns (gălbenuşurile, mierea si uleiul). Apoi, ungem cozonacii şi ii dăm la cuptor pentru 60 de minute
Rețeta de cozonac a simpaticului chef Cătălin Scărlătescu
Binecunoscutul și simpaticul chef Cătălin Scărlătescu ne „desconspiră” din secretele sale o rețetă de cozonac„care păstrează gustul autentic românesc”.
Ingrediente pentru cozonacul lui Cătălin Scărlătescu
1 kg făină
250 gr zahăr
450 gr lapte
5 ouă
60 gr drojdie
300 gr unt belgian
500 gr nucă
200 gr rahat
150 gr ciocolată belgiană
30 gr portocală confiată
30 gr coajă de lămâie
Mod de preparare a cozonacului lui Cătălin Scărlătescu
„Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul”
„Laptele se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amesteca până se dizolvă”
„Gălbenușurile se freaca cu sarea”
„Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic”
„Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră”
„Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou”
„Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ doua ore”
„Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră, la 160 de grade”
Rețeta de cozonac european Babka a Jamilei
Pe foarte scurt Jamila este Geanina Staicu Avram, o tânără de …zeci de ani, care, începând din 2012, are un blog video pe care prezintă sute de rețete. Cele peste 40 de milioane de vizualizări ale postărilor sale ne scutesc de alte comentarii. Iată în continuare rețeta sa de „cozonac european Babka”.
Ingrediente pentru cozonacul Babka al Jamilei
Pentru aluat: 500 g făină, 200 ml lapte, 150 g zahăr, 100 g unt moale 80% grăsime, 20 g drojdie proaspătă, 2 ouă, 1 lingură esență de vanilie, 1 lingură esență de portocală, coaja rasă de la o lămâie, puțină sare
Pentru cremă: 100 g ciocolată, 50 g zahăr pudră, 50 g unt moale 80% grăsime, 20 g cacao
Mod de preparare al cozonacului Babka al Jamilei
Jamile dixit: „Pentru început mă voi ocupa de drojdie, fărâmițez drojdia, și pun peste ea jumătate din laptele călduț, cam 100 de ml, amestec bine, cât să dizolv drojdia în lapte. Când drojdia s-a dizolvat, o putem adăuga peste făină, într-un bol mai mare, adaug zahărul, ouăle, pe care le pun întregi, spre deosebire de cozonacul obișnuit, sarea, cât mai departe de drojdie, coaja de lămâie, esențele de portocală și de vanilie. Încep să frământ și adaug laptele rămas, puțin câte puțin. Când aluatul s-a format, adaug untul puțin câte puțin și continuu să frământ pânî îl voi încorpora pe tot. Aluatul este gata când devine moale dar nelipicios, îl pun direct în frigider ca să dospească cel puțin 4 ore sau, cel mai bine peste noapte”
„Apoi ne ocupă de cremă, pun untul la temperatura camerei într-un bol mai mare, peste el adaug zahărul pudră și cacaoa, amestec foarte bine totul, cât să obțin un fel de pastă. Adaug ciocolata topită la foc mic, amestec foarte bine și crema este gata”
„Iau aluatul dospit, pun puțină făină pe blatul de lucru și îl întind într-un dreptunghi. Pun crema peste el și o întind foarte bine cu o spatulă. Apoi încep să rulez cozonacul, sigilez bine la capăt și cu un cuțit foarte bine ascuțit tai cozonacul pe lungime pentru a dezvălui crema de ciocolată. Întorc fiecare jumătate cu crema în sus și le împletesc. Le pun într-o tavă pentru cozonac și le las să crească pentru aproximativ o oră. Apoi pun tava în cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 50-60 de minute. Când s-a copt îl las să se răcească cel puțin o oră pâmă să potă fi servit”
Rețeta tradițională de cozonac pufos a Ginei Bradea
Gina Bradea este o „moldo-dobrogeancă din Galați, cu mama moldoveancă de linia Bârladului și tata dobrogean dintr-un sătuc modest de lângă Isaccea”, după cum se autocaracterizează pe site-ul ei „pofta-buna.com”. Iată în contunuare rețeta ei de cozonac pufos, tradițional.
Ingrediente pentru cozonacul pufos al Ginei Bradea
1 kg faină
14 g drojdie uscată sau 40 g drojdie proaspătă
10 gălbenușuri
cojile rase de la 1 lămaie și 1 portocală
250-300 g zahăr
400 ml lapte cald
150 g unt moale
50 ml ulei
vanilie sau 1 păstaie de vanilie
1 praf de sare
după gust stafide, rahat, cacao, nucă, fructe confiate
1 ou pentru uns
Mod de preparare a cozonacului pufos al Ginei Bradea
„Cerneți făina de2-3 ori să se aeriseacă bine, chiar cu o seară înainte. Toate ingedientele folosite la aluat trebuie să fie la temperatura camerei, iar lichidele (apa, laptele) trebuie să fie ușor călduțe. Ideal este să se facă înainte o maia din apă sau lapte, călduțe, puțin zahăr, făină și drojdie. Drojdia uscată nu are nevoie de maia, doar se amestecă în făină. Se bat bine făina cu drojdia, zahărul și apa călduță, să rezulte un sos ca o smântână groasă, se bate cu telul să facă bășici, s presară puțină făină deasupra și se lasă la cald să crească. Pentru 1 kg de făină se folosesc…”. Ce se folosesc și cum, care sunt secretele aluatului dospit și alte „trucuri” ale Ginei Bradea aflați din rețeta video de mai jos!