Conform calendarului ortodox, ziua Sfântului Ioan Botezătorul semnifică încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut și sub numele de ”Sfânt-Ioan”, ”Înaintemergătorul Domnului” ori ”Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”. Acesta este cunoscut și drept ultimul profet din Vechiul Testament, el făcând trecerea în cel Nou.
„Sfântul Ioan este ultimul şi cel mai de seamă prooroc al Vechiului Testament, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului Iisus Hristos. Sfâtul Ioan Botezătorul este o personalitate de excepţie, gata de jertfă, suflet nobil cu o ţinută morală vrednică de admiraţie, necruţător cu cei păcătoşi , chiar şi cu regele din acea vreme Irod Antipa, care trăia în desfrâu cu Irodiada, soţia fratelui său vitreg”, a precizat părintele Valentin Fotescu, de la Biserica Sfânta Vineri din Capitală.
Sărbătoare însă vine și cu tradiții de respectat, pe care mulți le dau mai departe, din neam în neam, pentru a nu fi uitate niciodată. În principiu, despre această zi se spune că cine nu este vesel azi, va fi trist tot timpul anului. Cât despre cei care doresc să ducă tradițiile mai departe, trebuie să știe că 4 dintre cele mai importante sunt: