Zăpadă de 35 de cm la Bâlea Lac! Meteorologii, reacție imediată

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
07/12/2019, 11:41
Zăpadă de 35 de cm la Bâlea Lac! Meteorologii, reacție imediată GALERIE FOTO
Zăpada măsoară 35 de cm la Bâlea Lac. Sursa foto - facebook

Stratul de zăpadă la Bâlea Lac, în județul Sibiu, măsoară deja 35 de centimetri. Conform ANM aici este cel mai mare din țară. Meteorologii anunță însă că vremea începe să se încălzească, ceea ce ar putea duce la topirea zăpezii.

Zăpadă de 35 de cm la Bâlea Lac!

Mai exact, temperaturile vor ajunge până la 2 – 5 grade la peste 1.800 de metri. Totuși în acest weekend va ninge din nou, astfel că sunt posibile avalanșe. La Bâlea Lac nu este singurul loc unde zăpada s-a depus

Potrivit buletinului nivometeorologic, în zona montană înaltă, stratul de zăpadă măsoară 35 de centimetri la Bâlea Lac, în Munții Făgăraș, 24 de centimetri la Stâna de Vale, 19 centimetri la Țarcu, 16 centimetri la Vf. Omu, la Semenic 11 centimetri, iar în restul masivelor acesta e sub 10 centimetri.

Meteorologii, reacție imediată

Pentru amatorii sporturilor de iarnă lucrurile nu merg în bine. Vremea se încălzește, însă, și vor fi temperaturi pozitive în întreaga arie montană, ce vor atinge 2 – 5 grade la peste 1.800 de metri și 5 – 9 grade la sub 1.800 de metri.

„În cursul zilelor de sâmbătă și duminică, vremea va intra într-un proces de răcire, cerul va fi temporar noros și local se vor semnala precipitații mixte slabe, ninsori în zonele înalte.

Vântul va sufla moderat din sector predominant vestic, mai ales pe creste, cu rafalele ce vor atinge și depăși 40 km/h. La peste 1.800 de metri, în Carpații Meridionali, regăsim un strat de zăpadă recentă de aproximativ 10 centimetri.

Trebuie specificat însă că acesta a fost epus peste zăpada mai veche înghețată, precum și plăci de vânt”, spun meteorologii despre situația actuală a masivelor și depunderile de zăpadă de pe ele.

Tot cei de la ANM atrag și atenția! În condițiile încălzirii vremii și a temperaturilor pozitive așteptate, în special pe versanții expuși soarelui, se pot declanșa spontan curgeri și avalanșe de topire de mici dimensiuni.

În zonele adăpostite, acest strat mai puțin stabil din partea superioară, poate avea dimensiuni mai mari. Sâmbătă și duminică, riscul declanșărilor se menține doar în zonele cu acumulări mai mari de zăpadă sub influența unor supraîncărcări mari.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×