Yaravirusul, bacteria misterioasă descoperită în Brazilia! Oamenii de știință sunt în alertă

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
11/02/2020, 20:59
Yaravirusul, bacteria misterioasă descoperită în Brazilia! Oamenii de știință sunt în alertă
Un nou virus periculos a fost descoperit în Brazilia. Sursa foto: pinterest.com

După coronavirusul chinezesc, pentru care nu există nici până în zi de azi un antidot eficient, omenirea este amenințată de o nouă bacterie periculoasă. Descoperită într-un lac artificial din orașul brazilian Belo Horizonte, acesta i-a băgat în sperieți pe oamenii de știință, din pricina genelor sale, necunoscute în proporție de 90%.

Yaravirusul, noua bacterie care amenință întreaga lume, a fost descoperită în Brazilia

Botezat după o nimfă din mitologia braziliană, agentul patogen cu pricina le dă serioase bătăi de cap virologilor Bernard La Scola şi Jônatas S. Abrahão, întrucât genomul său pare a fi complet nou pentru știință.

Genele cu care este populat acesta nu au fost documentate în momentul de față, avertizează cercetătorii. Descoperirea produce îngrijorare în rândul epidemiologilor, având în vedere numărul extrem de mic al informațiilor cunoscute despre noul virus.

Potrivit protocoalelor metagenomice actuale pentru detectarea virală, Yaravirus nu ar fi nici măcar recunoscut ca agent viral. Cantitatea de proteine necunoscute care compun particulele de Yaravirus reflectă variabilitatea existentă în lumea virală şi cât de mare este potenţialul descoperirii unor noi genomuri virale”, au concluzionat La Scola şi Abrahão în lucrarea ştiinţifică publicată pe un site de specialitate.

Coronavirusul continuă să facă victime pe bandă rulantă

Între timp, coronavirusul chinezesc ucide pe zi ce trece tot mai multe persoane din întreaga lume, iar oamenii de știință nu reușesc să conceapă un tratament care să pună capăt epidemiei. De altfel, pe măsură ce numărul infecțiilor crește considerabil, apar noi întrebări care au nevoie de răspunsuri urgente.

Care sunt căile de transmitere, de câte ori se poate repeta infecţia şi, mai ales, care sunt măsurile de protecţie cele mai eficiente? Acestea sunt doar câteva dintre necunoscutele pe care specialiștii trebuie să le deslușească în cel mai scurt timp cu putință, pentru că bacteria afectează deja peste 11 ţări de pe întregul glob pământesc.

În fața primejdiei iminente, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se vor reuni de urgență pentru a discuta despre modalitățile prin care  poate fi accelerată cercetarea vizavi de virusul ucigaș, denumit oficial 2019-nCoV, astfel încât situaţia să rămână sub control. „Avem nevoie de răspunsuri la întrebări şi să dezvoltăm cât mai rapidă a unor instrumente“, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Totodată, acesta a adăugat că OMS joacă un rol important de coordonare, prin aducerea la aceeaşi masă a comunităţii ştiinţifice, dar și prin identificarea priortăţilor de cercetare şi de accelerare a progresului.

Forumul este organizat împreună cu Global Research Collaboration for Infectious Disease Preparedness şi reuneşte actori importanţi din sănătate, de la oameni de ştiinţă, la miniştri ai Sănătăţii şi specialişti în sănătate publică din diverse instituţii sau firme farmaceutice implicate în dezvoltarea de vaccinuri şi terapii.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×