Vremea rea face ravagii în țară și mai multe orașe au intrat sub avertisment de cod roșu de vânt. De altfel, câțiva copaci şi un panou publicitar au fost doborâţi în Brașov.
Furtuna nu s-a oprit aici și izolaţia termică a unui bloc a fost smulsă de vântul puternic în cursul dimineţii de luni. Pompierii militari şi cei ai Serviciului Voluntar al Primăriei Braşov au fost nevoiți să intervină pentru îndepărtarea efectelor Codului roşu sub care s-a aflat municipiul.
Conform ISU Braşov, până în prezent nu sunt victime, ci doar pagube materiale.
Totodată, trei trenuri au fost blocate între Predeal şi Braşov, ulterior reluându-se circulaţia pe un singur fir.
Primăria Braşov a anunţat că instalaţiile pe cablu din Poiană nu vor fi pornite, cu excepţia celor din partea de jos a masivului, teleschiurile Bradul şi Stadion.
Probleme au fost și în Prahova acolo unde pompierii au intervenit în mai multe zone din judeţ pentru a îndepărta copaci, tencuială sau stâlpi care au căzut pe carosabil sau autoturisme. Din păcate, o femeie de 80 de ani a fost rănită de tencuială căzută de la etajul opt al unui bloc.
Mai mult de atât, 28 de elevi de la un colegiu din Ploieşti au fost evacuaţi, după ce pe gardul unităţii a căzut un copac. Și o femeie de 57 de ani din Piatra Neamţ a fost rănită de crengile unui copac care a căzut din cauza vântului.
”Un echipaj de pompieri de la Detaşamentul Târgu Neamţ împreună cu pompierii voluntari din cadrul SVSU au avut o misiune de degajare a unui copac căzut pe partea carosabilă în oraşul Târgu Neamţ”, a anunţat ISU Neamţ. Femeia a fost preluată de un echipaj medical şi transportată la Urgenţă.
Tot vântul este vinovat și pentru blocarea circulației rutiere pe DN 5 Bucureşti-Giurgiu în dreptul localităţii Uzunu. Trei benzi de circulaţie, două spre Giurgiu şi una spre Bucureşti, sunt închise după ce un autocamion care nu avea încărcătură a fost răsturnat din cauza vântului puternic.
Vă readucem aminte că întreg judeţul Giurgiu se află sub atenţionare de Cod galben de vânt puternic care poate atinge, la rafale, viteza de 70 de kilometri la oră.
Vremea nu se liniștește nici în următoarea perioadă, drept pentru care prima decadă a lunii martie va fi marcată de un timp destul de hibernal, cu ninsori consistente și viscol la munte.
De remarcat că astfel de fenomene își vor face apariția temporar și în zonele mai joase de relief. În zonele extracarpatice nu este exclusă apariția unui viscol sever, în condițiile în care răspunsul troposferic la încălzirile stratosferice repetate din luna februarie (prin care intensitatea vortex-ului polar este slăbită) este așteptat chiar în prima parte a lunii martie.
Se vor acumula cantități moderate de apă în toată țara, precipitațiile cele mai consistente urmând sa cadă în vestul Munților Apuseni și în nord-vestul Carpaților Orientali.
Din punct de vedere termic prima decadă va aduce o vreme normală, temperaturile urmând să nu prezinte deviații importante față de media climatologică, mai ales în sudul și estul țării. În regiunile intracarpatice media primei decade poate fi cu până la 1 grad mai ridicată față de normele climatologice.