Vortex polar în SUA! S-a decretat stare de urgenţă! Temperaturi de până la -53 de grade Celsius. FOTO şi VIDEO

Un vortex polar fără precedent lovește SUA! Autoritățile au decretat stare de urgență, după ce au fost anunțate temperaturi extrem de scăzute, care se vor resimți până la -53 de grade Celsius. Dacă situația o va cere, Garda Națională va fi chemată pentru a interveni în sprijinul echipelor obișnuite de intervenție. Nu doar americanii au probleme cu vremea severă, ci și britanicii și francezii.

Gerul a pus deja stăpânire pe Statele Unite ale Americii, centrul țării fiind cel mai afectat. Frigul va pune stăpânire pe zonele cuprinse între Dakota de Nord și Tennessee, iar cele mai scăzute temperaturi vor fi în zona Marilor Lacuri. Pe Lacul Michigan plutesc deja sloiuri de gheață, iar în Chicago este atât de frig încât râul care traversează orașul a înghețat. Sunt anunțate temperaturi de -33 de grade Celsius, dar care din cauza vântului se vor resimți de -53. Peste 2.000 de zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteo, iar autoritățile au dat foc șinelor de cale ferată pentru ca acestea să nu crape din cauza gerului.

Munca echipelor de intervenție a fost îngreunată de viscol
Au fost anunțate temperaturi mai scăzute decât în Antarctica

Un vortex polar lovește SUA! Autoritățile au decretat stare de urgență

Mai multe state au decretat deja starea de urgență și mai multe școli au fost închise! Poleiul și vizibilitatea extrem de redusă au provocat numeroase accidente rutiere, iar munca echipelor de intervenție a fost îngreunată din cauza viscolului. „În primul rând, există riscul de degerături, însă oamenii sunt în pericol să sufere şi de alte condiţii riscante. Corpul se poate răci atât de mult, încât să se oprească inima. Aşa că mereu îi sfătuim să se îmbrace în straturi. Nu ieşiți din casă decât în situaţii de urgenţă sau dacă este vorba de ceva legat de serviciu. Însă având în vedere temperaturile despre care vorbim, chiar şi de -45, -50 de grade resimţite din pricina vântului, cel mai bine ar fi să staţi în case, până trece acest val de aer rece”, este avertismentul dat de autoritățile americane.

Vreme rea în Europa

Vremea rea pune stăpânire și pe Europa. Britanicii au fost sfătuiți să își facă provizii, fiind avertizați că se vor confrunta cu temperaturi de până la -11 grade Celsius, iar gerul va dura o săptămână. Situația va fi complicată de o furtună de zăpadă, care cel mai probabil va da peste cap traficul. Autoritățile se tem de ce e mai rău: zile întregi fără electricitate și semnal la telefon. Probleme sunt și în Franța, unde 41 de departamente au fost plasate sub cod portocaliu de vreme rea. Furtuna Gabiel a lăsat în beznă 25.000 de case, iar vântul va continua să sufle cu peste 100 de kilometri la oră în următorul interval.