Guvernul a anunţat noile taxe care vor fi impuse din 2019 iar modificările care vor intra în vigoare de anul următor nu sunt pe placul companiilor din România. Vodafone a acuză impozitele pe care Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, le-a făcut publice în cadrul unui discurs ţinut marţi pentru că facturile vor ajunge să crească şi ele.
„Măsurile propuse prin Ordonanţa de Urgenţă care vizează modificarea cadrului de reglementare a comunicaţiilor electronice afectează iremediabil nu doar dezvoltarea economiei digitale, dar şi interesele utilizatorilor finali. Aceştia din urmă vor fi nevoiţi să suporte în preţul serviciilor achiziţionate, atât noile taxe introduse, cât şi creşterea celor existente.
Noile măsuri nu au făcut obiectul niciunui proces de consultare cu industria de telecomunicaţii sau cu autoritatea de reglementare în domeniu. Mai mult, nu a avut loc niciun demers de informare a actorilor principali din piaţă cu privire la impactul semnificativ pe care aceste măsuri, în cazul în care vor fi adoptate, îl vor avea asupra activităţii acestora”, au declarat pentru ZF reprezentanţii Vodafone.
Într-un discurs ţinut marţi, Eugen Teodorovici a anunţat noile taxe şi impozite: „Un proiect de ordonanță de urgență le cuprinde. Aceasta va adoptată până la finalul anului acesta. În primul rând sunt o serie de instrumente financiare. Primul dintre dintre instrumente este fondul de dezvoltare și investiții, de 10 miliarde de euro. Nu se măresc taxele pe viciu. Aceste taxe care sunt azi aplicate se vor intra la bugetul de stat care alocă la sănătate, cultură. Stabilirea unui plafon la gaze naturale. Din păcate comportamentul unor companii arată un dispreț față de ce înseamnă economia din România. Asa că se propune o limitare de 68 de lei megawatt/oră pentru trei ani de zile.
Comisionul de administrare va scădea la 1% de la 2,5%. Comisionul de 0,05% din active se modifică în funcție de performanța. O persoană trebui și e normal să poată să se retrage pe bază de cerere individuală, după minimum 5 ani de participare. Reducerea contribuțiilor sociale ale salariaților cu 3,75%, salariu minim lunar de 3.000 de lei în domeniul construcțiilor. În zona bancară vom introduce o așa-zisă taxă pe lăcomie. Băncile preferă să crediteze statul, nu economia. Profiturile sunt cele mai mari. O să cred că băncile sunt parteneri loiali când ambii parteneri vor câștiga, firmele, companiile și băncile. Sunt diferențe foarte mari între dobânzile la credite și cele la depozite. Taxa pe activele băncilor, taxa pe lăcomie, aplicată dacă ratele Robor la 3 și 6 luni luni stabilesc o anumită marjă. Când e depășită valoarea de 1,5% -pragul minim -, taxa pe lăcomie devine 0,2%”, a spus Teodorovici.