Virusologul italian Roberto Burioni a lansat un avertisment pentru Europa în contextul pandemiei de COVID-19 și a dat exemplu țara sa care nu a luat în serios de la început acest virus ucigaș.
Roberto Burioni a fost unul dintre primii oameni de ştiinţă din Italia care au tras un semnal de alarmă asupra epidemiei de coronavirus, însă mesajele sale au fost iniţial ignorate, iar acum virusologul avertizează întrega Europă despre dezastrul pe care ăl poate provoca COVID-19.
”Nu subestimați pericolul. Italia a făcut-o timp de o săptămână, unii au numit-o doar gripă, iar un medic a spus chiar, într-un mod total necorespunzător, că o să treacă peste câteva săptămâni. Din păcate, încă din vremurile lui Iulius Cezar, oamenii vor să creadă ceea ce doresc să se întâmplă”, a declarat Burioni, conform DPA News Agency.
”Este foarte important ca Europa să arate o oarecare unitate. Avem nevoie de o abordare comună, este un moment în care trebuie să acționăm împreună. În caz contrar, care este sensul Uniunii noastre (europene)? Fără măsuri severe de carantină pe tot continentul o țară poate lupta cu succes împotriva virusului, dar se poate infecta din nou de la vecinii care au adoptat o abordare mai relaxantă în lupta cu COVID-19. Riscul este evident”, a mai spus specialistul.
”După cum nu există o singură zonă a Italiei care să nu necesite un efort maxim împotriva virusului, efortul maxim este necesar în toată Europa. Amintiți-vă, este un virus nou pentru care nu există imunitate”, a continuat Buironi, care i-a dat dreptate cancelarului Angela Merkel, potrivit căruia până la 60 sau 70% din populația germană ar putea fi infectată.
În schimb, virusologul italiaan s-a declarat nemulțumit de decizia Marii Britanii, care a luat măsuri de protecție doar în cazul persoanelor cele mai vulnerabile: ”Pentru mine este de neînțeles. Să vorbim despre imunitatea de grup din moment ce nu există un vaccin și nu știm nici dacă cei care sunt infectați și se vindecă dobândesc această imunitate, este de neînțeles”.
Roberto Burioni avertizează că varianta în care virusul ar putea să nu se mai extindă la temperaturi ridicate nu este sigură: ”Nu putem conta pe asta. Pur și simplu nu știm dacă va fi așa. Nu putem spune când se vor îmbunătăți lucrurile. Situația evoluează, facem ceea ce trebuie făcut și sperăm să vedem câteva rezultate în următoarele zile”.
Roberto Burioni, în vârstă de 57 de ani, este profesor de microbiologie și virologie la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano, fiind, totodată, cel mai cunoscut virolog din Italia.
Coreea de Sud este una dintre cele mai afectate țări de coronavirus, iar asiaticii au realizat un studiu prin care răstoarnă tot ce se știa despre coronavirus și perosanele cele mai afectate de această pandemie.