VIDEO Avertismentul unui expert sud-coreean: ”Coronavirusul se poate lua și prin aer. Ajută să purtați mască”

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
30/03/2020, 14:22
VIDEO Avertismentul unui expert sud-coreean: ”Coronavirusul se poate lua și prin aer. Ajută să purtați mască”
Profesorul Kim Woo-Jiu/ YouTube - Asian Boss

Un reputat medic din Coreea de Sud, Kim Woo-Jiu, a avertizat că, în  anumite condiții, coronavirusul poate fi luat și prin aer, prin intermediul aerosolilor, motiv pentru care purtarea măștilor de protecție este foarte utilă. Profesor la Universitatea Guro din Seul, Kim Woo-Jiu, a apreciat că singurul motiv pentru care autoritățile din Occident nu recomandă purtarea măștilor este teama ca acestea să nu mai ajungă la personalul medical, scrie Digi24.

Coronavirusul se transmite prin aerosoli

Cu o experiență de 30 de ani în combaterea bolilor infecțioanse, printre care SARS, gripa porcină, MERS și Ebola, Kim Woo-Jiu a explicat, într-un interviu, mecanismul de răspândire a COVID-19.

”Când tuşim sau strănutăm expulzăm picături. Practic, scuipăm. Trebuie să fie mai mari de 5 microni pentru a fi considerate picături, iar o singură picătură conţine multe virusuri. Mă refer la cele provenite de la o persoană infectată. Pentru că picăturile sunt mai mari de 5 microni, acestea urmează o traiectorie curbă, ca un curcubeu, şi aterizează de regulă la o distanţă între 1 metru şi 2 metri. În acel moment, virusul te poate infecta prin ochi, nas sau gură”, a spus profesorul Kim.

A doua cale este contactul direct, când o persoană își șterge nasul cu mâna și apoi dă mâna cu o altă persoană. A treia modalitate este contactul indirect când picăturile ajung pe suprafețele din jur ale celui infectat, precum masa sau tastatura, pe care virusul poate supraviețui  o perioadă între câteva ore și 3-4 zile. Pe hârtie sau pe suprafețele textile, durata de supraviețuire este mai redusă, de până la o zi, în  funcție de temperatură și umiditate.

Un caz special de transmitere este cel prin aerosoli.

”Recent, mii de persoane dintr-o sectă religioasă numită Shincheonji s-au infectat în Coreea de Sud. Biserica era la etajul 10 al unei clădiri, într-un spaţiu închis. Ferestrele erau închise pentru că era iarnă. Imaginaţi-vă câteva sute de oameni, adunaţi la un metru sau doi distanţă unul de altul, rugându-se sau cântând ore în şir. Dacă acolo se află o persoană infectată, gândiţi-vă câte picături produce. Cu toţii scuipăm, chiar şi când vorbim normal, dar cineva care cântă sau ţipă va produce mai multe picături. Vă amintiţi când am spus că o picătură este mai mare de 5 microni? Când oamenii strigă sau ţipă, nu toate picăturile ajung jos, nu aterizează la o distanţă de un metru sau doi, pentru că pot fi curenţi care să bată şi din lateral. Picătura poate parcurge o distanţă mai mare, iar pe drum poate să se „usuce”. Picăturile se micşorează la mai puţin de 5 microni şi se transformă în aerosoli. Pentru că sunt mai uşori, aceştia sunt afectaţi mai puţin de gravitaţie şi pot parcurge mai mult de 2 metri. Astfel că se poate infecta chiar şi o persoană care stă la mai mult de 2 metri distanţă. De aceea, adunările în spaţii închise din biserici, din birourile de call center şi orice altă zonă aglomerată închisă, în care oamenii vorbesc tare sau mănâncă, sunt riscante. Dar afară, de exemplu, pe cărările din parc, care sunt spaţii deschise, transmiterea pe această cale este improbabilă”, a explicat Kim Woo-Jiu.

”Măștile și-au dovedit utilitatea”

În ce privește purtarea măștilor de protecție, sud-coreeanul a afirmat că acestea sunt foarte utile deoarece blochează contactul dintre virus și mucoasele prin care poate intra în corp. Din acest punct de vedere, chiar și cei care poartă ochelari au un avantaj.

În Occident, în Europa şi în SUA, nu prea vezi oameni purtând mască. Mi se pare straniu. În Statele Unite, şeful sistemului sanitar public le-a spus oamenilor că nu este nevoie să poarte mască. OMS a recomandat acelaşi lucru. Dar eu nu sunt de acord. Mesajul acesta trebuie pus în context. Cred că scopul a fost împiedice ca publicul să facă stocuri de măşti şi asta pentru că personalul medical are mai multă nevoie de ele. Dacă personalul medical nu mai are măşti, nu mai poate trata pacienţii. Cu alte cuvinte, pentru că sunt puţine măşti în SUA, personalul medical trebuie să aibă prioritate”, a spus medicul infecționist.

El a menționat purtarea pe scară largă a măștilor drept unul dintre motivele pentru care Coreea de Sud a avut succes în combaterea epidemiei. ”Măştile şi-au dovedit utilitatea în prevenirea infecţiilor. Uitaţi-vă la China, Hong Kong, Japonia şi Coreea. În ţările din Asia, oamenii poartă mască. Dar dacă vă uitaţi la multe dintre ţările europene şi la SUA, virusul se răspândeşte rapid. Unul dintre motivele pentru care Coreea are o rată relativ mică de infecţii este că lumea poartă mască şi se spală frecvent pe mâini”, declarat profesorul.

Un alt motiv al succesului din Coreea de Sud este numărul mare de teste efectuate.

”Coreea a mai trecut şi prin pandemia de gripă porcină din 2009, prin epidemia de MERS din 2015, deci abia în urmă cu 5 ani. Mulţi coreeni erau deja educaţi pentru că au mai trecut prin asta (…) De la gripa porcină din 2015, guvernul coreean a investit mult în cercetarea şi dezvoltarea kiturilor de testare PCR. Şi, mai important de atât, companiile care produc aceste kituri de testare şi-au dat seama că pot face mulţi bani din asta, aşa că au început să investească în cercetare şi dezvoltare. Poate că este capitalism pur, dar aşa a apărut o competiţie între companii pentru profit. A existat o motivaţie financiară”, a mai spus  Kim Woo-Jiu.

În ce privește deznodământul epidemiei, el a invocat trei scenarii posibile. În primul, coronavirusului se va comporta similar SARS, adică va dispărea în timpul verii și nu va mai reveni, însă șansele ca acest lucru să se întâmple sunt de 10%.

Al doilea scenariu prevede mutarea epidemiei în  timpul verii din emisfera nordică în cea sudică,  urmând să revină în noiembrie-decembrie ca grupa sezonieră. Cel mai ambițios scenariu  este obținerea unui vaccin și eradicarea completă a bolii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×