Coronavirusul chinezesc se răspândește rapid la nivelul întregii lumi, iar autoritățile române se tem că ar putea ajunge și în țara noastră. 25 de artiști se întorc în cursul zilei de marți dintr-un turneu în China, motiv pentru care ministrul Sănătății, Victor Costache, a convocat deja comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noua bacterie.
Având în vedere că virusul a ajuns deja în Europa, specialiștii se vor reuni începând cu ora 12:00 sub coordonarea ministrului pentru a lua în discuție ultimele evoluții ale cumplitei maladii. Totodată, autoritățile se pregătesc pentru sosirea în țară a unui ansamblu de 25 de artiști din Mioveni care au fost într-un turneu în China.
Trebuie spus că starea de sănătate a acestora este verificată în permanență, urmând ca după aterizarea în țară să fie luate „măsuri speciale”, după cum anunță reprezentanții Ministerului Sănătății. „Până în prezent nu există suspiciuni de pneumonie cu noul coronavirus, la niciuna din persoanele din acest grup”, se arată în comunicatul transmis duminică.
În data de 22 ianuarie a fost constituit un comitet interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus chinezesc. Acesta este format din specialiști sub coordonarea miniștrilor din Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.
Totodată, Ministerul Sănătății anunță că întreaga circulație a persoanelor care vin spre România, din aria geografică a Chinei, a fost atent monitorizată, pe criterii epidemiologice. În ceea ce privește alertele apărute în ultimele zile pe teritoriul țării noastre, repezentanții instituției au transmis că acestea s-au dovedit a fi alarme false.
„Alerte au fost la Cluj, Timișoara, Constanța și București, dar toate au fost infirmate. De asemenea, se iau măsuri speciale pentru ansamblul folcloric din Mioveni, format din 25 de persoane, care în acest moment se află în Beijing-China și va sosi pe aeroportul din Otopeni, marți, ora 15.00. Deja oficialii români ai ambasadei au luat legătura cu aceștia”, se mai arată în comunicatul de presă.
Conform Ministerului Sănătății, primele cazuri suspecte vor fi dirijate către Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, unde vor fi izolate pentru asistență de specialitate (izolare, diagnosticare și tratament). Capacitatea de identificare și diagnosticare rapidă a cazurilor este implementată prin Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, care a achiziționat testele de diagnostic recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj și București.