Vești bune pentru anumiți bugetari: vor primi bani mai mulți la salarii. Legea a intrat în vigoare

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
28/01/2020, 10:45
Vești bune pentru anumiți bugetari: vor primi bani mai mulți la salarii. Legea a intrat în vigoare
Diurne mai mari pentru militari

Militarii, jandarmii și polițiștii care desfășoară misiuni în străinătate vor primi diurne mai mari. Hotărârea Guvernului nr. 46/2020, care prevede majorarea, a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

Diurna celor care participă la misiuni în afara granițelor țării este de până la 140 de euro/zi

Mai exact, cei ce participă la misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize și misiuni de pace primesc diurnă în valută. Astfel, ofițerii primesc 140 de euro/zi,  maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 130 de euro/zi, iar alte categorii de personal beneficiază de 120 de euro/zi.

Pe de altă parte, cei ce participă la misiuni umanitare în străinătate beneficiază de următoarele valori ale diurnei, şi anume:  ofițerii – 70 de euro/zi, maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 65 de euro/zi, iar alte categorii de personal – 60 de euro/zi.

Până acum, cei ce participau la misiuni în străinătate beneficiau de o diurnă de doar 45 de euro/zi. De asemenea, legislația veche nu făcea distincție între cei ce participau la misiuni militare sau de pace și cei ce participau la misiuni umanitare, diurna având aceeşi valoare pentru toţi.

Ministerul Apărării Naţionale: Au crescut riscurile la care sunt supuși

Ministerul Apărării Naționale susţine că pentru creșterea diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii s-a ținut cont și de faptul că securitatea din teatrele de operații s-a modificat în ultima vreme. Astfel, ministerul de resort precizează că riscurile la care se expun soldații români au crescut.

„În acest mod se vor pune în practică prevederile art. 26 din Legea nr. 121/2011 și se va asigura un tratament echitabil în acordarea drepturilor reglementate în proiect pentru toate categoriile de personal din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, care participă la aceleași tipuri de misiuni și operații sau la unele similare, în afara teritoriului statului român”, anunţă reprezentanții MApN.

Totodată, MApN ţine să sublinieze că aplicarea acestei hotărâri nu necesită alocarea unor sume suplimentare. Fondurile necesare se încadrează în limitele aprobate anual prin bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×