Verdictul lui Isărescu: „Vârful tensiunilor generate de COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit”

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
31/03/2020, 19:29
Verdictul lui Isărescu: „Vârful tensiunilor generate de COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit”
Mugur Isărescu, mesaj în plină criză. Foto: Hepta

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat că vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit.

Mesajul lui Mugur Isărescu în plină criză

De asemenea, Isărescu a menționat că nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei, conform AGERPRES.

„Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituţiilor de credit, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4,4 miliarde de lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă), în ultimele zile acestea s-au redus substanţial.

Valoarea numerarului din casele de circulaţie ale instituţiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea îşi pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăţilor şi alimentarea fluentă a ATM-urilor. Fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudenţă şi a crescut uşor în ultimele zile.

În prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei. BNR recomandă, totuşi, ca în această perioadă întreprinderile şi populaţia să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar.

Sistemul bancar românesc este solid şi funcţionează cu parametrii de lichiditate şi solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăţi a lucrat fără eroare”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul BNR a arătat că leul s-a stabilizat în ultimele zile și a precizat că angajații BNR lucrează în condiții de urgență: „Acum obiectivul nostru principal este să păstrăm stabilitatea recâştigată şi în acelaşi timp să asigurăm lichidităţile necesare finanţării fluente a cheltuielilor bugetare, economiei reale şi populaţiei. Celor aflaţi în prima linie în lupta cu inamicul invizibil – personalul medical, militar şi cel din Ministerul Afacerilor Interne – le transmitem nu numai recunoştinţa noastră, dar şi promisiunea fermă că vom acoperi cu prioritate şi fără sincope nevoile de lichiditate, în lei şi valută, pentru finanţarea operaţiunilor prin care se asigură cele necesare activităţii lor.

Mulţumim pe această cale colegilor din Ministerul Finanţelor Publice şi din sistemul bancar cu care am conlucrat şi conlucrăm pentru atingerea obiectivelor menţionate”.

Situația e incertă la nivel mondial în rândul specialiștilor. Dacă unii prevăd apocalipsa din punct de vedere economic, alții consideră că societatea își va reveni în timp record și economia nu va fi foarte afectată.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×