Vârsta de pensionare pentru cei care au lucrat în domeniul construcțiilor de nave ar putea fi redusă la 55 de ani pentru bărbați și 53 de ani pentru femei, în cazul adoptării unui proiect de lege inițiat de un grup de deputați PSD. Ieșirea anticipată la pensie este justificată prin condițiile grele de muncă.
Ieșirea anticipată la pensie va fi astfel posibilă pentru o serie de activități specifice domeniului construcțiilor de nave: control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare sablare şi zincare, vopsitorie, sudură, montare şi demontare schele, izolare cu vată minerală, lăcătuşerie montaj, polizare montaj, mecanică montaj și electrică montaj.
Vârsta de pensionare redusă nu va atrage o penalizare în cuantumul pensiei, prevede proiectul legii, dacă este satisfăcut condiția unui stagiu complet de cotizare de 30 de ani.
Ca justificare, sunt invocate condițiile dificile de muncă ale acestor categorii de salariați.
„Munca în construcţia navală se desfăşoară în principal în aer liber, adesea în condiţii meteo neprietenoase – frig, ploaie, ger, căldură, sau în hale de mare capacitate puţin sau deloc încălzite sau ventilate, hale în care frigul se simte semnificativ, iarna, iar vara senzaţia de căldură este amplificată. Mai mult decât atât, utilizarea unor echipamente de mare capacitate de tonaj generează nevoia unei atenţii deosebite deoarece orice eroare poate pune în pericol viaţa lucrătorilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Inițiatorii – Radu Babuș, Nicu Niță, Florin Popa, Lucian-Eduard Simion și Sorinel-Marian Vrăjitoru – menționează că potențialii beneficiari ai legii intră în categorii de risc cescut pentru boli articulare, cervicale, lombare sau cancer al pleurei.