Vara anului 2019, una a recordurilor istorice din punct de vedere climatologic. Printre cele mai afectate țări: Germania și Japonia

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
09/10/2019, 13:36
Vara anului 2019, una a recordurilor istorice din punct de vedere climatologic. Printre cele mai afectate țări: Germania și Japonia
Vara anului 2019 a fost doar începutul apocalipsei climatice anunțată de ani buni de oamenii de știință. Sursa foto: NASA

Vara anului 2019 a fost una a recordurilor negative din punct de vedere climatologic. Nu mai puțin de 397 de recorduri au fost doborâte în cele trei luni care au trecut nu de mult. Printre cele mai afectate țări se numără Germania și Japonia. În Europa, Franța și Germania s-au confruntat cu episoade de caniculă specifice țărilor din nordul și centrul Africii.

Vara anului 2019, una a recordurilor climatologice: 46 de grade în Paris

Luna iulie a acestui an a fost cea mai călduroasă de când se fac măsurători de către meteorologii din întreaga lume. A fost cu 0,56 grade mai cald decât în toți anii, ca medie multianuală globală și cu 0,04 grade mai mult față de luna iunie a anului 2016, considerată până acum cea mai călduroasă din istorie.

Perspectivele climatologilor sunt și mai sumbre. În următorii cinci ani, temperatura medie multianuală va crește cu 1,3 grade, mult peste valoarea prognozată. În acest ritm, creșterea temperaturii medii globale cu 2 grade este probabilă înainte de încheierea secolului în care trăim. La o creștere a mediei cu 2 sau 3 grade vorbim despre o adevărată apocalipsă climatică.

vara anului 2019
În doar 40 de ani, ritmul de creștere a temperaturii globale multianuale a accelerat nepermis de mult. Sursa foto: NASA

Perioada analizată, între 1 mai și 30 august

Vara aceasta, în Franța s-a înregistrat cea mai mare temperatură din istorie și anume 46 de grade Celsius nu oriunde, ci la Paris, oraș situat spre nord-vestul Hexagonului. Temperaturi neobișnuit de mari s-au înregistrat și în Luxembourg, Belgia, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii și Germania, dar și în afara Europei, în Japonia, Coreea de Sud sau China.

„Unele ţări din Europa au o lungă tradiţie a înregistrărilor de temperatură, unele chiar începând să facă astfel de statistici în urmă cu 150 de ani. Chiar şi aşa, această vară a produs noi recorduri de căldură”, susține Robert Rohde, unul dintre cercetători, scrie digi24.ro.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×