Următorii pași după victoria lui Boris Johnson! ”Brexit fără dacă, fără dar, fără poate”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
13/12/2019, 11:42
Următorii pași după victoria lui Boris Johnson! ”Brexit fără dacă, fără dar, fără poate” GALERIE FOTO
Boris Johnson, fericit după rezultatul alegerilor din Marea Britanie. Sursa foto - Stefan Rousseau/PA Wire/dpa

Următorii pași după victoria lui Boris Johnson sunt destul de clari. Astfel, Brexit-ul devine fără doar și poate principala misiune, după victoria uriașă bifată în alegerile anticipate din Marea Britanie. Prima fază este simplă: Brexit la 31 ianuarie 2020.

Următorii pași după victoria lui Boris Johnson!

”Vom avea Brexit pe 31 ianuarie fără dacă, fără dar, fără poate. Este decizia de necontestat a britanicilor”, a spus Boris Johnson. Situația se complică imediat după. Mai întâi de toate, conservatorii trebuie să aprobe în parlament, cel mai probabil luna aceasta, acordul obținut de premier după tratativele cu UE.

Vorbim despre o variantă modificată a acordului negociat în vară de Theresa May. Acordul cu pricina mai ridică unele nemulțumiri, în special în legătură cu compromisul găsit pentru granița dintre cele două Irlande, dar conservatorii nu vor strâmba din nas la acest aspect.

”Brexit fără dacă, fără dar, fără poate”

După vot, pe 31 ianuarie 2020, britanicii vor spune în sfârșit: ”Bye bye, UE!”. De remarcat că în tot acest timp, Regatul Unit și UE trebuie să își definească relația în mod clar. Se știe clar că Londra își dorește un acces cât mai liber pentru bunurile și serviciile sale în UE.

Vrea toate acestea, dar să le aibă în timp ce părăsește piața unică și uniunea vamală și iese de sub jurisdicția Curții Europene de Justiție. Bruxelles-ul a avertizat că libertatea de circulație a bunurilor și serviciilor este condiționată de libertatea de circulație a persoanelor.

Și pentru români, lucrurile s-ar putea schimba semnificativ. Prioritatea este ca toți românii care vor să rămână acolo să se înregistreze ca rezidenți, pentru a nu deveni ilegali peste noapte. Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că rezultatul alegerilor din Marea Britanie este foarte bun pentru românii de acolo.

Șeful statului spune că premierul Boris Johnson, împreună cu Partidul Conservator, au dorit să realizeze Brexitul, dar cu Acord. „Acum se pare că ne apropiem de această soluţie: cea mai bună variantă, dacă se ajunge la Brexit, este un Brexit cu Acord şi spre asta ne îndreptăm”, a zis Iohannis.

„Acest rezultat este foarte bun pentru românii din Marea Britanie fiindcă premierul Boris Johnson, împreună cu Partidul Conservator, au dorit şi cred că doresc şi în continuare, să realizeze Brexitul, dar cu Acord, acel acord negociat cu Uniunea Europeană, un acord bun care îi protejează pe românii noştri.

Le acordă drepturi semnificative şi de asta am spus de multe ori şi acum se pare că ne apropiem de această soluţie: cea mai bună variantă, dacă se ajunge la Brexit, este un Brexit cu Acord şi spre asta ne îndreptăm”, a mai spus Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×