UPDATE. Cutremur cu magnitudinea de 6,4 în Albania. Cel puțin 40 de morți și peste 650 de răniți. Mai multe clădiri, distruse.

Catalin Nae   
în Stiri de ultima ora
27/11/2019, 08:49
UPDATE. Cutremur cu magnitudinea de 6,4 în Albania. Cel puțin 40 de morți și peste 650 de răniți. Mai multe clădiri, distruse.
Cutremur devastator în Albania. foto: nytimes.com

Un cutremur cu magnitudine inițială estimată la 6,4 grade a avut loc pe timpul nopții în Albania. Seismul, care este cel mai mare din ultimele decenii produs în Albania, a provocat pagube și victime, au transmis autoritățile albaneze.

UPDATE 28 noiembrie, ora 13:30. Salvatorii au anunțat joi că, în urma operațiunilor de salvare a victimelor cutremurului din Albania, au descoperit mai multe persoane decedate, astfel că bilanțul celor care și-au pierdut viața în urma seimului a ajuns la 40.

UPDATE 27 noiembrie, ora 8:50. Cutremurul puternic din Albania continuă să facă victime. Ulimul bilanț este cutremurător: cel puțin 24 de persoane au murit și alte 650 au fost rănite, potrivit Antena3. Salvatorii se luptă în continuare să salveze cât mai mulți oameni prinși sub dărâmături.

UPDATE, ora 19.16: Bilanțul tragediei a crescut la 16 morți și peste 600 de răniți. Președintele Klaus Iohannis a transmis și un mesaj de condoleanțe, după cutremurul care a lovit Albania.

„Cu profundă tristeţe am aflat despre cutremurul devastator din ţara dumneavoastră, soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi sute de persoane rănite. În aceste momente de grea încercare pentru poporul albanez, doresc să adresez în numele meu şi al României condoleanţe familiilor victimelor şi urări de grabnică recuperare pentru cei răniţi”, se arată în mesajul şefului statului.


UPDATE, ora 14.20: Ultimul bilanț al seismului devastator din Albania indică faptul că cel puțin 14 oameni au murit și alți peste 600 au fost răniți, transmite Associated Press.


UPDATE, ora 10.29: România va trimite ajutoare în Albania, după activarea mecanismului european de ajutorare. Conform lui Raed Arafat, este vorba de o misiune de căutare și salvare, formată din 50 de persoane. Între timp, bilnațul tragediei a depășit 300 de răniți. Totodată, șase oameni au murit. 15 replici ale cutremurului au fost înregistrate în ultimele 9 ore.


UPDATE, ora 9.07: Conform Digi 24, un nou bilanță al autorităților albaneze anunță 4 morți și 140 de răniți. 15 persoane sub prinse sub dărâmături în Durres. Totodată, în urmă cu aproximativ o oră s-a produs o nouă replică a cutremurului, una cu magnitudine de 5,4 grade. În orele care au urmat cutremurului devastator, s-au produs numeroase replici, însă acestea au avut magnitudinea sub 4 grade.


Cutremur devastator în Albania

Cutremurul s-a produs la o adâncime de doar 10 kilometri și la o distanță de 34 de kilometri față de Tirana, capitala țării. Seismul a fost urmat rapid de două replici, una de 5,1 grade și alta de 5,3 grade. Cutremurul de 6,4 grade a fost resimțit pe o distanță de sute de kilometri.

Potrivit unui bilanț al autorităților albaneze, se înregistrează peste 100 de răniți, iar un om ar fi murit. Mai multe clădiri s-au prăbușit, iar oamenii au ieșit în plină noapte pe străzi, speriați când locuințele lor au început să se clatine.

Cutremur de 6,4 grade în Albania. Orașul Durres, cel mai afectat

Cel mai afectat pare să fie orașul Durres, aflat cel mai aproape de epicentru. Mai multe persoane au fost prinse aici sub dărâmături, iar 50 de persoane rănite au fost duse la spitalele din Tirana. Filmările postate pe Internet au arătat multe clădiri deteriorate în toată zona, cu zidărie căzută îngrămădită pe străzi, dar și intervenții ale salvatorilor.

”Pompierii şi personalul armatei ajută rezidenţii (prinşi) sub dărâmături”, în Durres şi localitatea Thumane din apropiere, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării.

În luna septembrie, un cutremur cu o magnitudine de 5,6 grade care a avut epicentrul în același loc a afectat în jur de 500 de clădiri, iar 70 de oameni au ajuns la spital. În ultimii 20 de ani, Albania a fost lovită doar o dată de un cutremur mai mare de 6 grade. S-a întâmplat în 2003, după un seism de 6,3 grade, produs la granița cu Grecia.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×