Categorie: Autor:

Unde i-au găsit averea lui Toma Caragiu. Actorul a murit la cutremurul din 1977!

Celebrul actor Toma Caragiu a murit la cutremurul din 1977, însă averea sa a rămas intactă, în bibliotecă! Actorul de geniu locuia în blocul Continental, unde își cumpărase un apartament din agoniseala sa de o viață. A fost una dintre cele aproape 1600 de victime pe care le-a făcut seismul de 7,4 grade pe scara Richter!

Averea lui Toma Caragiu a fost descoperită în cărțile din biblioteca sa

Acum 42 de ani, cutremurul l-a surprins pe actor la un pahar de vin împreună cu bunul său prieten regizorul Alexandru Bocăneț, cu care sărbătorea finalizarea filmului „Gloria nu cântă”. În momentul când au simțit că este cutremur, cei doi au fugit pe scări, pentru a scăpa cu viață.

Destinul însă le-a pregătit o surpriză tare neplăcută. Scările s-au surpat, iar cei doi prieteni au fost uciși sub dărâmături. Dacă rămâneau în casă, cu siguranță ar fi supraviețuit, deoarece nici măcar paharele cu care sărbătoreau nu au căzut de pe masă. Nici biblioteca nu era deranjată de teribilul cutremur.

Toma Caragiu a murit dupa ce s-au prabusit scarile blocului in care locuia, la cutremurul din 1977

Toma Caragiu avea 300 de mii de lei

„Săracul Toma Caragiu, a murit în blocul Continental împreună cu regizorul Alexandru Bocăneț. După decesul său, s-au găsit banii pe care-i agonisise de-o viață. Știți unde? În cărțile din bibliotecă. Aproape în fiecare carte ținea câte o sumă de bani. În total s-au strâns vreo 300.000 de lei”, a dezvăluit, pentru Libertatea, cascadorul Vasile Popa, un apropiat al regizorului Sergiu Nicolaescu și al multor actori celebri.

„Erau bani serioși în acele vremuri. Păi, o mașină Dacia costa 70.000 de lei. Este însă explicabilă această sumă, pentru că Toma Caragiu era un artist la modă și un om strângător, care nu făcea excese. Cine știe pentru ce pitise banii în cărți? A dus secretul ăsta cu el în mormânt”, a completat Popa.

De la stabilirea în București și până la moartea sa prematură, Toma Caragiu a jucat în 40 de filme, dintre care în 28 în rol principal, și a evoluat pe scenă de peste 2.000 de ori, în 20 de spectacole diferite. De asemenea, conform lucrării lui Valentin Silvestru „Carte despre Toma Caragiu”, care a apărut în 1983, actorul apăruse la TV în trei filme seriale, susținuse zece show-uri, plus câteva zeci de emisiuni, până în martie 1977. La radio, a fost distribuit în 50 de emisiuni din ciclul „Unda veselă”, iar la Electrecord a înregistrat două discuri!

Mai mult, Toma Caragiu a susținut și 36 de turnee, dintre care șase în afara granițelor țării. Conform calculului autorului cărții despre uriașul actor, „Toma a muncit în acești 12 ani aproape 18!”. De aici se și explică banii pe care inegalabilul Toma Caragiu îi avea „la secret”, între filele cărților din bibliotecă.