Un șofer din Beclean și-a investit banii de la nuntă cu cap. Afacerea neobișnuită l-a imbogățit

Un șofer din Beclean a investit banii de la nuntă în ceva neobișnuit. Românul a început o afacere cu șinșile. Rozătoarele l-au convins să-și lase deoparte planurile și să se ocupe exclusiv de creșterea lor. Prima dată a început cu două familii, apoi a investit mai departe în ele toți banii de la nuntă și a ajuns acum să aibă hale întregi pline de șinșile. Afacerea lui a început în anul 2015, iar, împotriva sfaturilor prietenilor săi, a investit toți banii primiți ca dar de nuntă în multe familii de rozătoare. Prietenii acestuia îl sfătuiau să investească banii în electronice, dar el a preferat să cheltuiască niște sume imense pe ”niște șobolani”. În noiembrie 2005 m-am însurat și am auzit despre posibilitatea unei afaceri cu șinșila. Toți au zis că sunt nebun, că mai bine cumpăr de banii de la nuntă preșuri în casă sau electrocasnice, dar am avut noroc că soția m-a înțeles.”, spune șoferul norocos, pentru stiridin bereclean.ro.

Afacerea lui a început cu un număr de trei familii de șinșile, în valoare de 1.500 de euro fiecare familie. După cumpărarea lor, el, împreună cu soția lui, s-au ocupat și de documentarea în ceea ce privește creșterea animaluțelor. ”Am cumpărat atunci trei familii de cincila cu 1.500 de euro fiecare familie și am început să ne ocupăm de creșterea și înmulțirea lor. Totul a fost nou pentru noi, dar am învățat totul din mers cu ajutorul internetului și a cărților de specialitate”, declara șoferul, Ciprian Barbu.

”Totul a fost nou pentru noi, dar am învățat totul din mers cu ajutorul internetului și a cărților de specialitate”, declara șoferul, Ciprian Barbu.

Șoferul nu a avut noroc și a început afacerea de la zero, pentru a doua oară

În anul 2010, toate rozătoarele familie Barbu au murit din cauza unei boli incurabile. De atunci, Ciprian Barbu s-a întors la meseria sa de bază, șofatul, și s-a angajat atunci ca șofer de autocar. După necazul trăit cu șinșilele, omul nu s-a lăsat și a început totul de la zero pentru a doua oară. Din banii puși deoparte, acesta a cumpărat primele familii de ”șobolani”. La 13 ani distanță de la investiție, Ciprian Barbu are acum în halele sale special amenajate pentru traiul rozătoarelor la Beclean peste 1.500 de exemplare.

Acum, după atâția ani de muncă și investiții, familia Barbu se bucură de reușita sa. Aceștia câștigă sume frumoase din vânzarea blănurilor de șinșila. ”Nu se vând oricum și nici oricui”, susține Ciprian. Afaceristul declară că vinde blanurile rozătoarelor la bursele de pe internet, iar ele ajung chiar și până în Danemarca. ”Încercăm să le vindem la bursa de blănuri din Danemarca, acolo se găsesc cei mai buni cumpărători”, specifică acesta.

Afacerea lui a început cu un număr de trei familii de șinșile, în valoare de 1.500 de euro fiecare familie. După cumpărarea lor, el, împreună cu soția lui, s-au ocupat și de documentarea în ceea ce privește creșterea animaluțelor.

Prețurile de pe internet ale rozătoarelor

Pe site-urile de comerț din online, sunt numeroase anunțuri în ceea ce privește vînzarea sau cumpărarea unor astfel de familii de animaluțe, ba chiar cu tot cu cuștile necesare. O șinșila ajunsă la maturitate are un preț care variaza între 100 și 180 de lei, în cazul celor cu blănița bej, iar în cazul celor cu blănița albă, prețurile sunt cuprinse între 150-250 de lei. Costurile lunare cu un exemplar ajung la circa 2,5 lei, sumă care include âncarea, curetul electric și îngrijirea. Costurile totale anuale pentru o familie ajung la circa 80 de euro, potrivit agrostandard.