Un nou deces din cauza virusului West Nile a fost înregistrat în ultima săptămână în județul Olt, anunță Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. De la începutul lunii iunie şi până în prezent au fost înregistrate 64 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile. De asemenea, pe lângă ultimul caz, s-au mai înregistrat alte șase decese, în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Constanţa, Buzău, Iaşi, și Vrancea.
Din cele 64 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, cele mai multe au fost înregistrate în judeţele Călăraşi, Constanţa, Iaşi şi Tulcea, iar cele mai puţine în Botoşani, Dolj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Suceava şi Satu Mare.
Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă/ în jurul locuinţei, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre), să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.
Țânțarul tigru asiatic este originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei și a ajuns, în ultimii ani, și în Europa, fiind semnalat inclusiv în București. Această specie este considerată cea cu cea mai mare capacitate invazivă și poate purta peste 20 de specii de virusuri, printre care se numără febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile, afecțiune care a omorât, în 2016, în țara noastră, 19 persoane, dintre cele 93 la care a fost diagnosticată.
Infecția cu virusul West Nile evoluează asemenea unei boli virale acute, cu febră, frisoane, dureri musculare și o stare de disconfort general, iar cele mai vulnerabile categorii sunt persoanele vârstnice, pacienții cu afecțiuni cronice, pacienții cu afecțiuni oncologice, precum și cei care au fost supuși unui transplant.