Suntem ultimii din UE la Sănătate! România a devenit încet, dar sigur țara cu cea mai mare rată a deceselor din cauze tratabile din Uniunea Europeană. Am ajuns și pe locul 4 la morți care puteau fi prevenite, dacă s-ar fi făcut investigații la timp. Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană, care arată dezastrul din sistemul nostru de sănătate. Mai mult de atât, raportul vorbește despre o speranță de viață scăzută, lipsa personalului specializat, și starea deplorabilă a celor mai multe unități sanitare.
Experții europeni transmit că una dintre cauze este lipsa de continuitate a măsurilor, cauzată de desele schimbări ale miniștrilor. Este pentru prima dată când România devine țara în care mor cei mai mulți oameni ce puteau fi vindecați. Adică au fost uciși de boli pentru care există tratamente. „E indicatorul cel mai fidel prin care putem măsură cât de bună e administrația unui sistem medical și care este calitatea serviciilor medicale.
Este primul an în care România este pe ultimul loc”, a spus Vlad Mixich, Observatorul Român de Sănătate. Dacă discutăm despre decese care puteau fi prevenite, în spatele nostru mai sunt doar Lituania, Letonia și Ungaria. Conform raportului, românii nu au parte de tratament sau îl primesc atunci când este deja prea târziu. De remarcat că bolile cardiace ischemice și AVC sunt principalele cause de deces.
Raportul arată că în ceea ce privește afecțiunile inimii, rata mortalității este de trei ori mai mare decât în UE. Totodată a crescut și numărul deceselor din cauza cancerului. Cele mai răspândite sunt cel de plămâni, cancerul colorectal și de san. Cei de la Comisia Europeană spun că aceste situații pot fi diminuate, dar, din păcate, în România, nu funcționează niciun program de screening, ceea ce face totul mai dificil.
„Miniștrii Sănătății, inidferent de cât de lungi au fost mandatele lor, au reacționat mai degrabă la urgențe și mai puțin la strategii de sistem. Raportul poate fi o inspirație pentru orice ministru al Sănătății″, a mai spus Vlad Mixich, Observatorul Român de Sănătate: