Ultima întâlnire dintre Nicolae Ceaușescu și Mihail Gorbaciov. Planurile mărețe ale liderului român chiar înainte de revoluția din decembrie 1989

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
04/12/2019, 08:31
Ultima întâlnire dintre Nicolae Ceaușescu și Mihail Gorbaciov. Planurile mărețe ale liderului român chiar înainte de revoluția din decembrie 1989
Nicolae Ceaușescu și Mihail Gorbaciov aveau planuri mărețe. Sursa foto: Sputnik

În urmă cu 30 de ani, pe 4 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a avut o întâlnire cu Mihail Gorbaciov în care liderul rus i-a prezentat ideile sale despre reformă. Liderul român nu era foarte încântat de propunerile lui Gorbaciov, iar refuzurile sale au adâncit și mai mult năpasta în care avea să se scufunde Partidul Comunist Român.

Nicolae Ceaușescu și Mihail Gorbaciov, aproape să semneze un pact energetic

Istoricul Lavinia Betea a publicat stenograma conversației dintre Ceaușescu și Gorbaciov, iar din discuție se poate observa că fostul dictator român era de neclintit cu privire la modelul său economic și social.

Ceaușescu i-a reproșat lui Gorbaciov că URSS nu a livrat suficient petrol țării noastre, iar liderul rus i-a spus că nici nu avea nevoie de combustibili, căci România avea suficient.

Ceaușescu a recunoscut că a greșit investind prea mult în Armată, neglijând cercetarea științifică

Unul dintre planurile mărețe, printre puținele lucruri cu care Gorbaciov și Ceaușescu erau de acord, a fost aplecarea statului spre domeniile științifice.

Ceaușescu a recunoscut că regimul comunist s-a concentrat prea mult pe latura militară, pe apărare și a neglijat în ultima vreme cercetarea științifică, lucru cu care a fost întocmai de acord și Mihail Gorbaciov.

Ceaușescu îi propusese totodată lui Gorbaciov ca URSS și România să înceapă să colaboreze în domeniul energetic pe baza noilor tehnologii, însă acest lucru nu s-a mai petrecut pentru că Revoluția a venit peste el.

„Sunt multe domenii în care putem colabora. De exemplu, putem colabora în domeniul energetic, pe bază de tehnologii noi”, i-a spus fostul președinte lui Gorbaciov, notează revolutions.mediafax.ro.

„Eu aş fi interesat, cred că şi tovarăşul Rîjkov, să ne gândim asupra concepţiei de colaborare, să nu facem numai comerţ pur şi simplu”, i-a răspuns atunci Gorbaciov.

Puteți citi stenograma integrală pe site-ul revolutions.mediafax.ro,  o conversație redată de istoricul Lavinia Betea.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×