Traian Băsescu este sigur de victoria lui Klaus Iohannis: „Dăncilă este un partener de dialog convenabil înainte de turul doi”. Cum explică eșecul lui Dan Barna

Traian Băsescu este sigur de victoria lui Klaus Iohannis: „Dăncilă este un partener de dialog convenabil înainte de turul doi”. Cum explică eșecul lui Dan Barna
Traian Băsescu a vorbit despre rezultatul alegerilor prezidențiale și despre duelul dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă din turul 2 *foto: hepta.ro

Fostul președinte Traian Băsescu a făcut o scurtă analiză a rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale. Băsescu a explicat ce a făcut diferența între candidatul PSD Viorica Dăncilă și cel al Alianței USR – Plus, Dan Barna și se arată convins că actualul președinte, Klaus Iohannis, nu va avea o problemă să câștige alegerile, împotriva prezidențiabilului PSD.

Traian Băsescu este sigur că Iohannis va câștiga un nou mandat

Întrebat dacă ne putem aștepta la o surpriză înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, Traian Băsescu este sigur că Klaus Iohannis va câștiga un nou mandat: „Este exclus, mai ales dacă Iohannis va accepta anumite întâlniri cu doamna Dăncilă. Eu aș accepta chiar vreo zece. Dăncilă este un partener de dialog foarte convenabil înainte de turul doi. Să vedem cine are idei mai multe”.

Întrebat dacă este suficient faptul că Dan Barna și-a îndemnat simpatizanții să voteze cu Klaus Iohannis, Băsescu a spus că votanții de obicei își exprimă opinia conform propriei conștiințe: „Nu este suficient. O parte din electorat reacționează la îndemnul candidatului, dar o parte va vota după cum își dorește. Dacă nu mai ai candidat este foarte greu de crezut că electoratul va acționa într-un singur sens, ca la cazarmă”.

Traian Băsescu a explicat și eșecul lui Dan Barna în fața Vioricăi Dăncilă

Fostul lider de la Cotroceni susține că înfrângerea lui Dan Barna în fața Vioricăi Dăncilă a venit pe seama faptului că PSD este un partid mult mai bine organizat: „Eu vă spus din experiență că a fost o luptă inegală. Structurile PSD-ului nu se pot compara cu cele ale USR-ului. Nu avea cum să concureze domnul Barna, să mobilizeze la fel de mult electorat cât putea PSD-ul cu structurile lui, în condițiile în care primarii în mediul rural au fost demobilizați, este evident. Acest lucru i-a pricinuit un deficit de voturi de circa un milion doamnei Dăncilă. Rămâne de văzut ce se va întâmpla însă înainte de turul 2”.

După numărarea a peste 98% din voturi, Klaus Iohannis a adunat 37,79% din voturi, Viorica Dăncilă a strâns 22,32% din procentaje iar Dan Barna a adunat 14,95% din sufragii. Turul  2 al alegerilor prezidențiale are loc în țară pe 24 noiembrie iar în Diaspora în perioada 22-24 noiembrie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×