Traian Băsescu susține că amenda dată mamei Luizei Melencu a fost ilegal anulată: “Putea fi contestată la tribunal”

Traian Băsescu susține că amenda dată mamei Luizei Melencu a fost ilegal anulată: “Putea fi contestată la tribunal” GALERIE FOTO
Amenda aplicată mamei Luizei Melencu anulată Ilegal. Sursa foto: digi24.ro

Traian Băsescu susține că amenda dată mamei Luizei Melencu a fost ilegal anulată! Fostul președinte recunoaște că amenda era foarte mare dar aceasta trebuia atacată în instanță, însă după ieșirea președintelui Klaus Iohannis, s-a trecut la populisme.

Amenda aplicată mamei Luizei Melencu, anulată Ilegal

„În mod categoric, odată cu ieşirea preşedintelui s-a intrat în zona populismelor: tăiem amenda… eu nu spun că nu a fost prea mare, 5.000 de lei, o amendă uriaşă, a fost mult prea mare, dar putea fi contestată la Tribunal, că familia Luizei este foarte bine asistată de avocatul Tonel, putea să facă o întâmpinare la Tribunal să i-o anuleze sau să i-o reducă, nu trebuia să se procedeze la o anulare administrativă ilegală a acelei amenzi”, a adăugat fostul preşedinte, la B1 TV.

Potrivit art. 284 din Codul de procedură penală, anularea amenzii poate fi dispusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Nu există prevederi referitoare la anularea amenzii de către procuror:

Amenda aplicată mamei Luizei Melencu anulată Ilegal
Amenda aplicată mamei Luizei Melencu anulată Ilegal. Sursa foto: digi24.ro

Mama Luizei Melencu a fost de acord, într-un final, să i se preleveze probe biologice

„(1) Amenda se aplică de organul de urmărire penală prin ordonanţă, iar de judecătorul de drepturi şi libertăţi, de judecătorul de cameră preliminară şi de instanţa de judecată, prin încheiere.

(2) Persoana amendată poate cere anularea ori reducerea amenzii. Cererea de anulare sau de reducere se poate face în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanţei ori a încheierii de amendare.

(3) Dacă persoana amendată justifică de ce nu şi-a putut îndeplini obligaţia, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată poate dispune anularea ori reducerea amenzii.

(4) Cererea de anulare sau de reducere a amenzii aplicate prin ordonanţă va fi soluţionată de judecătorul de drepturi şi libertăţi, prin încheiere.

(5) Cererea de anulare sau de reducere a amenzii aplicate prin încheiere va fi soluţionată de un alt judecător de drepturi şi libertăţi, respectiv de un alt judecător de cameră preliminară ori de un alt complet, prin încheiere.”

De altfel, prevederile legale în domeniu au fost contestate la CCR în 2017, iar Curtea a reţinut aceleaşi aspecte referitoare la anularea amenzii în instanţă (Decizia 353/2017):

„32. Totodată, nu poate fi primită nici susținerea potrivit căreia prin dispozițiile legale criticate este afectat dreptul la un proces echitabil. Dimpotrivă, partea interesată se poate adresa unui alt judecător de drepturi și libertăți/judecător de cameră preliminară/complet în termen de 10 zile de la comunicarea ordonanței/încheierii de amendare, în vederea anulării sau reducerii amenzii aplicate. Așadar, din perspectivă constituțională, dispozițiile legale criticate garantează persoanei amendate o judecată imparțială în cadrul unui proces echitabil, având deplina posibilitate de a se apăra singură ori de a-și angaja un avocat ales în acest sens”.

DIICOT i-a aplicat mamei Luizei Melencu o amendă de 5.000 de lei deoarece a refuzat să i se preleveze probe biologice. Pe data de 3 octombrie, DIICOT a anulat amenda de 5.000 de lei dată mamei Luizei Melencu, întrucât aceasta s-a prezentat în cele din urmă la prelevarea de probe biologice.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×