Traian Băsescu, mesaj ferm pentru Klaus Iohannis și Ludovic Orban după ce s-au anunțat alegeri anticipate: ”Ne jucăm de-a Constituția”

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
11/01/2020, 09:18
Traian Băsescu, mesaj ferm pentru Klaus Iohannis și Ludovic Orban după ce s-au anunțat alegeri anticipate: ”Ne jucăm de-a Constituția”
Traian Băsescu nu vede rostul alegerilor anticipate. Sursa foto: Hepta.ro

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a aruncat vorbe grele la adresa președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban după ce Guvernul a decis declanșarea alegerilor anticipate. Europarlamantarul este de părere că acest lucru este o mare greșeală. 

Europarlamentarul Traian Băsescu nu găsește un motiv concret pentru anticipate

Premierul Ludovic Orban a discutat cu președintele Klaus Iohannis vineri, 10 ianuarie, timp de mai bine de o oră. Concluzia la care au ajuns cei doi politicieni este declanșarea procedurilor pentru organizarea alegerilor anticipate. Această decizie însă nu a fost pe placul lui Traian Băsescu.

Fostul președinte al României susține că alegerile anticipate contravin Constituției. Europarlamentarul nu vede niciun motiv pentru care alegerile anticipate ar avea loc mai devreme având în vedere că până la finalul mandatului mai sunt doar 8 luni.

„Aţi înţeles de ce trebuie făcute anticipate? Care-i motivul? În aproape toate statele democratice, pe final de mandat, se schimbă structura favorabilităţii. Suntem în ianuarie 2020, mai avem 8 luni până la alegeri.

Traian Băsescu: ”Alegerile anticipate ar fi o greșeală”

Ca să fac alegeri anticipate, să spunem că s-ar găsi o formulă prin care oamenii politici să acceptae să cadă fără scop… Una este dacă aveau un scop: de exemplu, ca să revizum Constituţia.

Dar discutăm de un partid care are 30-40 % şi care nu poate tinţi 66%. Poate face alianţe cu oricine, dar nu am auzit niciun început de discuţie, hai să facem o alianţă post-alegeri pentru revizuirea Constituţiei”, a spus europarlamentarul, informează stiripesurse.ro.

Totodată, Traian Băsescu spune că alegerile anticipate sunt o mare greșeală, mai ales că Guvernul nu spune care este motivul pentru care a ajuns la această concluzie. De asemenea, procedurile pentru aceste alegeri ar dura circa 3 luni, adică nu ar putea avea loc mai devreme de aprilie.

În plus, fostul primar general al Capitalei i-a asemănat pe Iohannis și Orban cu Liviu Dragnea, fostul președinte PSD. Băsescu consideră că ceea ce face dreapta acum este exact ce a făcut Dragnea când și-a pus premierii să demisioneze din funcții.

„Alegerile anticipate ar fi o greșeală! Procedurile pentru alegerile antipate durează cel puțin 3 luni. PNL nu spune de ce vrea alegeri anticipate. E greu de explicat motivul pentru care forțezi intrarea în instabilitate politică, pentru că asta înseamnă să îți cadă Guvernul.

E greu de înţeles motivul pentru care forţezi intrarea în instabilitate. Mi s-ar părea ridicol ca o forţă de dreapta să facă exact ce l-a dus capul pe Dragnea, să-şi pună premierii să demisioneze.

Ne jucăm de-a Constituția! Cred că este o greșeală. Declanșarea procedurilor, fără să știm dacă ajungem acolo, e riscantă. Costurile la astfel de fantezii politice nu le plătesc cei care iau deciziile, ci populația. Populația va plăti dobânda de 5-6% la creditele pe termen scurt și mediu”, a adăugat europarlamentarul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×