Tragedia din Timișoara – la un pas de Colectiv. Substanța periculoasă, letală și inflamabilă

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
19/11/2019, 13:21
Tragedia din Timișoara – la un pas de Colectiv. Substanța periculoasă, letală și inflamabilă
Delicia Gastoxin, mod de utilizare, prevenții și simptome. Sursa foto: wall-street.ro

Tragedia din Timișoara atrage un semnal de alarmă asupra substanțelor periculoase pe care le folosesc firmele de deratizare și dezinsecție din țara noastră. Insecticidul folosit în cele două blocuri de locuințe din Timișoara, Delicia Gastoxin, este o substanță periculoasă care are nevoie de autorizație și este inflamabilă în contact cu apa pentru că degajă gaze care se pot aprinde spontan. Insecticidul este letal pentru oameni în cazul în care este inhalat sau ingerat.

Insecticidul folosit la Timișoara periculos pentru oameni

Prim-procurorul Tribunalului Timiş Violeta Filip a confirmat că insecticidiul pe care l-a folosit firma Bistim Dera SRL, Delicia Gastoxin, este foarte toxic pentru populație, are efecte letale și are nevoie de autorizație specială pentru procurare. Această substanță periculoasă este inflamabillă, potrivit fișei tehnice de securitate, pentru că în momentul în care intră în contact cu apa degajă gaze inflamabile care se aprind spontan. În plus, acest insecticid este nociv în contact cu pielea, provoacă leziuni oculare grave și este letal în cazul inhalării sau înghițirii.

„Evitaţi orice contact cu ochii, pielea sau îmbrăcămintea. Acest produs şi ambalajul său se vor depozita ca un deşeu periculos. Sunaţi la un CENTRU DE INFORMARE TOXICOLOGICĂ/un medic, dacă nu vă simţiţi bine. A se păstra la rece. A se depozita sub cheie. A se depozita într-un recipient închis. A se depozita într-un loc uscat. În caz de incendiu: a se utiliza Dioxid de carbon (CO2); Pulbere de stingere uscata; Nisip uscat pentru a stinge. Îndepărtaţi particulele depuse pe piele. A se depozita într-un spaţiu bine ventilat. Tratament specific (a se vedea prim ajutor de pe această etichetă).  ÎN CAZ DE ÎNGHIŢIRE: sunați imediat la un CENTRU DE INFORMARE TOXICOLOGICĂ/un medic. Purtaţi mănuşi de protecţie/îmbrăcăminte de protecţie/echipament de protecţie a ochilor/echipament de protecţie a feţei. Evitaţi dispersarea în mediu. Păstraţi numai în recipientul original. A se proteja de umiditate. A nu se lăsa în contact cu apa deoarece degajă un gaz toxic. În contact cu acizi, degajă un gaz foarte toxic. După contactul cu pielea îndepărtați mai întai agentul cu un șervet uscat, iar apoi clătiți abundent cu apă. Containerul trebuie să fie deschis în aer liber și uscat. Mortal în caz de înghiţire sau inhalare. Toxic în contact cu pielea. Foarte toxic pentru pești. Cel care acordă prim-ajutor: să fie atent la autoprotecție! Scoaterea victimei din zona de pericol. Cereți imediat sfatul medicului. Îmbrăcămintea contaminată se dezbracă imediat și se îndepărtează în siguranță”, se arată în fișa tehnică a insecticidului, potrivit stiripesurse.ro.

În situația în care Delicia Gastoxin este inhalată vor apărea următoarele simptome: vomă, dureri de cap, dificultăți de respirație, amețeală. Dacă apar aceste reacții adverse sunați de urgență la Ambulanță sau ieșiți în aer liber stând în repaus într-o poziție confortabilă pentru respirație. Aerisiți încăperea din care ați ieșit foarte bine. În cazul în care apar dificultăți de respirație administrați oxigen. Nu se folosește niciodată respirația gură-la-gură sau gură-la-nas.  Utilizați punguța de respirație sau aparatul de respirație. Cereți imediat sfatul medicului. În caz de dureri de cap, ameţeli, senzaţie de sufocare, respiraţie dificilă şi greaţă, părăsiţi imediat zona de risc şi ieşiţi la aer proaspăt; consultaţi un medic; inhalaţi produse pentru tratament intensiv aplicat în urma expunerii la gaze, fum (exemplu: un spray cu beclometazonă).

Cum trebuie procedat în cazul în care Delicia Gastoxin este ingerată

Dacă este ingerată această substanță: Niciodată nu administrați ceva pe gură unei persoane inconștiente sau la apariția de crampe. Cereți imediat sfatul medicului.

În caz de contact cu pielea: În situația în care pielea a intrat în contact direct cu această substanță periculoasă se îndepărtează agentul cu un șervet uscat, iar apoi se clătește cu apă din abundență. Îmbrăcămintea contaminată se va schimba imediat. Se recomandă tratament medical necesar. În cazul în care substanța intră în contact cu ochii îndepărtați resturile de produs cu o cârpă fără puf și clătiți cu multă apă. După ce au fost îndepărtate toate reziduurile sub formă de pulbere se aplică picături de ochi.

Ce conține Delicia Gastoxin și care sunt reacțiile fizice și chimice

Ce conține produsul: Substanta activă: fosfură de aluminiu 56%. Formulare: tablete rotunde plate (greutate 3g). Insecticid fumigant destinat combaterii dăunătorilor cerealelor depozitate și a rozatoarelor mari în culturile de câmp.

Reacții chimice și proprietăți fizice: Gazul de fosfină este eliberat de fumigantul DELICIA GASTOXIN în prezența umezelii din atmosferă ori a umezelii din mărfurile care urmează a fi tratate. Gazul este puternic toxic pentru toate formele de viață umană ori animală.

Reacțiile chimice ale fosfidelor metalice: PH3 este un gaz incolor cu un miros asemănător celui de carbid sau usturoi. Greutatea specifică a fosfinei este 1,17, comparativ celei a aerului (cu 17% mai greu) și are o limită mai scăzută de explozie, de 1,79% vol. în aer.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×