Sfinții Trei Ierarhi sunt prăznuiți în fiecare an pe data de 30 ianuarie: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz și Ioan Gură de Aur. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile păstrate de creștinii ortodocși de-a lungul timpului pentru pomenirea Sfinților Trei Ierarhi. În această zi nu este bine să faci o serie de lucruri menționate în rândurile care urmează.
Creștinii de la sate obișnuiesc să facă praznice de pomenire a morților din familiile lor, în timp ce fetele tinere se roagă și postesc pentru a avea o căsnicie fericită. Cine nu păstreză tradiția populară și lucrează pe data de 30 ianuarie nu va avea spor în treburile casei și riscă să orbească. Creștinii mai cred că în această zi începe să încolțească grâul care nu a încolțit toamna.
În tradiția populară se spune că de Sfinții Trei Ierarhi se schimbă vremea. Dacă streșinile curg în această zi, primăvara va fi friguroasă, iar dacă e ger, vara va fi călduroasă. Praznicul Sfinților Trei Ierarhi este dedicat reconcilierii, o zi dedicată împăcării cu rudele. Toate proiectele comune demarate în această zi vor aduce prosperitate în familie de-a lungul anului.
În această zi nu este bine să se facă treburi casnice pentru a se evita pericolul de înec, de întâmplări violente și infirmitate. De asemenea, nu este bine să împrumutăm lucruri din casă, pentru a proteja căminul. În mai multe zone din țară se împart ofrande pentru morții neîmpărtășiți. Femeile fac colivă și merg la biserică să o sfințească, apoi o împart la trei bărbați pentru a-și cinsti rudele decedate. Mamele care au fete de măritat nu trebuie să presteze munci gospodărești și trebuie să se roage pentru norocul fiicelor.
Văduvele care au probleme cu banii sau cu sănătatea trebuie să se roage și să ceară ajutorul Sfântului Grigorie. Gospodinele care au împărțit ofrande pentru morți și care nu respectă sărbătoarea pot ajunge văduve. Femeile care au făcut avorturi trebuie să respecte sărbătoarea, să facă pomeniri și să aducă ofrande pentru a fi iertate de păcat.