Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică. Trei lucruri pe care este bine să le faci astăzi

Claudiu Ilie    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
08/09/2019, 10:24
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică. Trei lucruri pe care este bine să le faci astăzi
Ce este bine să faci de Sfânta Marie Mică

Astăzi, 8 Septembrie, românii celebrează Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor drept „Sfânta Maria Mică”. Alături de Intrarea în Biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august), Nașterea este una dintre cele patru mari sărbători creștine închinate Fecioarei Maria și vine cu numeroase obiceiuri și tradiții. Astfel, există o listă întreagă de lucruri pe care enoriașii le au interzise în această sfântă zi, dar și obiceiuri și superstiții pentru cei care își doresc bunăstare de la Maica Domnului.

Ce este bine să faci de Sfânta Maria Mică

Pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, se spune că în această zi femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru „dezlegarea” pântecelor și se spune că astfel vor avea pruncul dorit. De asemenea, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naștere ușoară și un copil sănătos.

De asemenea, în fiecare casă trebuie să fie aprinsă câte o candela pentru alungarea spiritelor rele și pentru preamărirea nașterii Fecioarei. Nu în ultimul rând, de Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.

Ce este bine să faci de Sfânta Marie Mică
Ce este bine să faci de Sfânta Marie Mică

Câți români își celebrează onomastica de Sfânta Maria Mică

De Sfânta Marie Mică își serbează onomastica aproximativ 2,2 milioane de români, dintre care 1,8 milioane sunt femei. Dintre femeile care își serbează onomastica aproximativ 1.400.000 se numesc Maria, aproximativ 270.000 poartă numele de Mariana, și în jur de 51.000 Marinela. Numele care se sărbătoresc de Sf. Maria sunt Maria (vine din ebraica si înseamnă: cea iubita, cea îndrăgită), Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin.

Există o întreagă dezbatere cu privire la sărbătorirea onomasticii între creștinii români. Unii își celebrează ziua de naștere și de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august. Asta în timp ce, cu precădere în Moldova, creștinii români celebrează ziua de nume pe 8 septembrie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×