Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. 3 lucruri pe care nu trebuie să le faci sub nicio formă azi!

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
15/08/2019, 08:37
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. 3 lucruri pe care nu trebuie să le faci sub nicio formă azi!
Tradiții de Sfânta Maria. Sursa foto: antena3.ro

FANATIK îți prezintă cele mai importante tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria, sărbătoare care are loc astăzi, 15 august 2019. De fapt, este praznicul Adormirii Maicii Domnului, și anume ne amintim că Fecioara Maria s-a înălțat la Ceruri, la o viață veșnică de-a dreapta Tatălui și a pruncului Iisus.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Cel puțin trei lucruri pe care să nu le faci

Această sărbătoare este considerată de ortodocși drept Paștele verii. De astăzi se deschide și sezonul nunților, căci până la această dată a fost o perioadă de post. Există o serie de tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria de care e bine să ținem cont mai ales astăzi dacă vrem să ne meargă bine de acum înainte.

Astăzi nu e bine să speli hainele cu mâna și nici să faci curățenie în casă. Este o zi de odihnă dedicată Fecioarei Maria, a cărei Adormire Veșnică și înălțare la Dumnezeu o prăznuim an de an. În unele sate românești, azi e ziua în care ciobanii coboară cu oile la păscut, iar acesta este principalul semn că anotimpul e pe sfârșite.

tradiții sfânta maria
Adormirea Maicii Domnului, denumită și Paștele verii. Sursa foto: doxologia.ro

Dacă azi înmuguresc trandafirii, vara va fi foarte lungă

De azi, bărbații nu mai au voie să poarte pălărie sau șapcă, ci doar căciulă. Pe vremuri, cei care mai purtau pălării după 15 august erau luați în derâdere. De asemenea, tot astăzi este bine ca nici femeile să nu coase, să nu își schimbe basmaua și să nu perieze covoarele sau să spele alte lucruri din casă.

În Transilvania, se spune că dacă în această zi înmuguresc trandafirii, vom avea parte de o vară prelungită sau, mai bine zis, de o toamnă lungă și călduroasă. Se mai spune legat de ziua Sfintei Maria că nu e bine să mergi înapoi, deci să nu te întorci dacă ai uitat ceva acasă, chiar și un obiect important, pentru că vei avea parte numai de ghinioane.

Femeilor le este interzis să își taie părul și să-l arunce la gunoi. Nici bărbații nu au voie să se tundă astăzi. Fetele nemăritate care vor să aibă noroc în dragoste, trebuie să aprindă lumânări la icoanele cu Maica Domnului și să se roage pentru a-și găsi sufletul pereche. Nu este bine să lucrezi pe câmp în această zi deoarece toate recoltele tale se vor strica. Se spune că grâul, legumele și fructele din curte se strică dacă muncești pământul în timpul slujbei.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×