Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci. Nu se mănâncă usturoi

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci. Nu se mănâncă usturoi GALERIE FOTO
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci. Sursa foto: doxologia.ro

FANATIK vă prezintă tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci! Este cea mai veche sărbătoare creștină, iar tradițiile respectate în România vin din negura timpului. Acestea însă sunt respectate cu sfințenie în zonele rurale și transmise din moși strămoși.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci

Ziua de 14 septebrie este una extrem de importantă pentru credincioșii care respectă cu sfințenie obiceiurile și tradițiile rămase. Așadar, trebuie să știi și tu exact ce trebuie să faci în această zi sfântă, dar și ce nu trebuie să faci pentru a nu atrage asupra ta forțele oculte!

Sărbătoarea are, de fapt, două mari evenimente: Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos și Înălțarea Crucii în văzul tuturor, în anul 335. De asemenea, cu mult timp în urmă, ziua Înălțării prevestea sfârșitul sezonului cald și începutul toamnei. Unul dintre cele mai vechi ritualuri spune așa:

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci. Sursa foto: news.ro

Cel mai vechi ritual

”Unind cele trei degete mărturisim credinţa noastră în Sfânta Treime, Dumnezeu este Unul în Fiinţă, dar Întreit în Persoane într-o Unitate deplină. Însemnând fruntea cu semnul crucii spunem în numele Tatălui, adică îl mărturisim pe Dumnezeu Tatăl ca principiu, aşa cum fruntea este lăcaşul minţii, tot aşa şi Dumnezeu Tatăl este principiu în Sfânta Treime. Dar Dumnezeu Tatăl a trimis pe Fiul în lume din iubire, însemnăm apoi inima care este lăcaşul iubirii, coborârea aceasta exprimă tocmai actul Întrupării. Mântuitorul a venit în lume ne-a mântuit, apoi S-a înălţat la ceruri şi a şezut de-a dreapta Tatălui, de aceea noi însemnăm umărul drept, nu umărul stâng”.

Iată ce ai voie și ce nu ai voie să faci pe 14 septembrie?

  • Strugurii din ultima tranșă trebuie neapărat culeși azi, dacă nu faci asta, anul viitor recolta va fi slabă.
  • În seara recoltei se va face un foc în jurul căruia toată lumea trebuie să bea, să mănânce și să se relaxeze.
  • Monedele care au fost sfințite azi trebuiesc păstrate mereu în portofel pentru noroc
  • Nu e bine să mănânci usturoi, nuci, prune sau pește.
  • Este recomandat să ții post negru pentru vindecarea trupului și a sufletului.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×