Tinerii cu vârste între 16 și 24 de ani – care nu vor să meargă la școală, nu muncesc și nu fac absolut nimic – au intrat în atenția autorităților. În România există o criză a forței de muncă, iar tinerii nu vor să se angajeze. Autoritățile au început să meargă la ușa acestora pentru a-i convinge să se înscrie într-o bază de date, care să-i ajute și să-i convingă să se angajeze.
Această generație nici nu vrea să audă de așa ceva, preferând să rămână acasă, pe banii părinților sau cu ajutorul social. Potrivit Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, în schemă sunt 46 de milioane de euro pentru crearea unei baze de date pentru tinerii fără serviciu, potrivit Stirileprotv.ro.
Specialiștii au numit această generație NEET – Not în Education, Employment or Training – adică tinerii între 16 și 24 de ani, fără școală, fără să învețe vreo meserie și fără să muncească. „ Î: De ce n-ai serviciu? R: Pentru că nu am vrut să muncesc. Sunt casnică, mă ţine mama şi tata”, a răspuns o tânără într-un interviu acordat Stirilor Pro TV.
Cei mai mulți renunță să se înscrie în programul de întegrare când aud de acte și de o adeverință medicală care se plătește „Decât să dea 20, 30, 50 lei – preţul unei adeverinţe, mai bine renunţă. Ei s-ar aştepta să vii cu un sac plin cu bani şi să îl împarţi şi atunci, mai mult ca sigur, s-ar face coadă în spatele nostru”, a declarat Raluca Șteblea, consilier AJOFM Braşov, pentru Știrile Pro TV.
Cei mai mulți dintre acești tineri sunt din mediul rural, dar există și tineri cu studii superioare care preferă să nu mergă la muncă și să fie întreținuți de părinți.
„Nu fac nimic, stau acasă, ascultă muzică, se joacă pe telefon, nu-i interesează o şcoală, o meserie şi din păcate trece vremea şi o să fie adulţi, unii chiar sunt adulţi, şi nu fac nimic”, spune Izabela Laszlo, asistent social, pentru Știrile Pro TV.