The Guardian: În estul Europei lipsesc testele pentru COVID-19. „Riscă să devină un focar de coronavirus”

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
30/03/2020, 11:52
The Guardian: În estul Europei lipsesc testele pentru COVID-19. „Riscă să devină un focar de coronavirus”
The Guardian: În estul Europei lipsesc testele pentru COVID-19. "Riscă să devină un focar de coronavirus". Sursa foto: Hepta

La momentul actual, cifrele arată că vestul Europei este mai afectat de noul coronavirus decât partea estică, însă jurnaliștii de la The Guardian spun că datele nu ar reflecta realitatea.

De ce sunat mai multe cazuri de coronavirus în vestul Europei

Chiar dacă partea de vest a Europei, ce cuprinde Italia, Spania, Germania, pare să fie mai afectată decât țările din estul continentului, realitatea ar fi cu totul alta, mascată de faptul că în statele cu mai puține cazuri lipsesc testele pentru COVID-19.

The Guradian scrie că în lipsa unei testări adecvate, purtătorii virusului nu au cum să fie carantinați, astfel că cei asimptomatici vor da boala mai departe, iar toată zona estică a continentulului ar putea deveni un adevărat focar de coronavirus.

Dacă este să analizăm cifrele, cazurile din Cehia, România și Polonia ar însuma sub 7.000 de cazuri, ceea ce înseamnă nici 10% din cazurile Italiei (peste 92.000), sau Spaniei (peste 78.000), cifre care oricum cresc de la un moment la altul.

Una dintre explicații ar fi, potrivit The Guardian, faptul că statele estice au impus măsuri de protecție încă de la apariția primelor cazuri, precum izolarea oamenilor la domiciliu, distanțarea socială și închiderea școlilor ori a unităților care nu sunt de strictă necesitate.

Fără teste suficiente, cifrele nu reflectă realitatea

Cu toate acestea, o altă ipoteză este văzută de jurnaliștii străini ca fiind mai plauzibilă: țările din estul Europei nu știu, de fapt, câte cazuri de coronavirus au. Acest lucru este cauzat de faptul că nu se fac suficiente teste COVID-19.

Netestate, persoanele asimptomatice răspândesc boala fără să știe că o poartă. Un exemplu dat aici este cel al Ungariei, care nu a ajuns nici măcar la un sfert din numărul de teste făcut de Austria, chiar dacă are cu un milion de locuitori mai mult decât țara vecină.

„Sigur numărul scăzut de cazuri raportate e urmarea netestării populației. Am un coleg care prezintă simptome de coronavirus și stă acasă de cinci zile, dar nici până acum nu fost testat”, a declarat un medic din Ungaria, întărind astfel teoria jurnaliștilor.

Tocmai din acest motiv, specialiștii se tem că în Europa de Est vor exploda cazurile de coronavirus, iar când se va întâmpla acest lucru sistemul medical va intra în colaps.

Este cunoscut faptul că statele din estul Europei nu au echipamente medicale la fel de moderne ca cele din vest, iar lipsa de medicamente și materiale medicale ori echipamente de protecție este acută.

„Nu avem echipamente de protecție adecvate. Doar medicii care stau o oră sau mai mult în preajma bolnavilor de COVID-19 primesc măști FFP2, restul primesc măști normale, chirurgicale”, a mai spus un alt medic ungar, pentru The Guardian.

În estul Europei lipsesc testele pentru COVID-19, la fel și echipamentele de protecțieteste

În alte părți din estul Europei, cadrele medicale au ajuns să facă apeluri publice pe rețelele de socializare pentru a primi echipamente de protecție.

„Ajutați-ne! Nu avem mănuși, măști, combinezoane de protecție, nu avem soluții dezinfectante și nici bani să le cumpărăm!”, scria Barbara Gasiorowska, director de spital din Polonia, pe Facebook.

Nici în România situația nu este prea diferită, după cum am văzut la Suceava, acolo unde Spitalul Județean a fost închis, iar aproape 100 de angajați au fost infectați cu noul coronavirus.

„România e una dintre cele mai vulnerabile țări în fața coronavirusului, pentru că duce lipsă de medici. Mii de doctori au plecat să lucreze în străinătate, pe bani mai mulți”, notează The Guardian.

Chiar dacă statele estice și-au luat angajamentul de a crește numărul persoanelor testate, pe fondul ajutoarelor venite din China sau Coreea de Sud, în multe cazuri lipsește materia primă, pecum testele sau laboratoarele de prelucrare a acestora.

În plus, mai există o problemă logistică: nu există suficient personal care să conducă acele teste.

“Chiar dacă am avea mai multe teste, nu ar avea cine să le facă populației”, a declarat Grażyna Cholewińska, specialist în boli infecțioase, pentru Polska Time.

În România s-au făcut până acum aproximativ 12.000 de teste.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×