Teodor Meleșcanu, audiat în dosarul privind agentul României la CEDO care ar fi pledat în favoarea lui Dragnea

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
13/02/2020, 11:36
Teodor Meleșcanu, audiat în dosarul privind agentul României la CEDO care ar fi pledat în favoarea lui Dragnea
Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe

Fostul președinte ale Senatului, Teodor Meleșcanu, a fost audiat ca martor la DNA  în dosarul în care fostul agent guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Viorel Mocanu, este acuzat că a pledat în defavoarea României și în favoarea lui Liviu Dragnea, în procesul pe care acesta l-a intentat statului român pentru că i s-ar fi încălcat dreptul la un proces echitabil în dosarul Referendumul în care a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Meleșcanu neagă că ar fi discutat cu Dragnea

Teodor Meleșcanu a fost chemat pentru a doua oară în acest dosar, în condițiile în care era ministru de Externe la data când Viorel Mocanu a fost numit agentul României la CEDO.

Fostul ministru susține că nu pot fi cenzurate pozițiile exprimate de agentul guvernamental în cadrul proceselor de la CEDO.

Agentul CEDO e numit de guvern și are deplina capacitate să promoveze interesele României (…) Nu exista niciun fel de cenzură, niciodată eu nu m-am implicat în activitatea agentului”, a declarat Meleșcanu după audiere.

El a spus că nu a avut niciodată vreo discuție cu Liviu Dragnea pe tema procesului inițiat de către acesta la CEDO.

Agentul pentru CEDO al României își asumă toate responsabilitățile pentru memorandumurile pe care le face. Dacă a greșit, va stabili ancheta și justiția”, a mai spus Teodor Meleșcanu.

O schimbare ciudată de poziție

O anchetă HotNews din 16 mai 2019 arăta că poziția guvernului de la București în Curtea de la Strasbourg pe marginea acestei spețe s-a schimbat radical după ce agent al României la CEDO a devenit Viorel Mocanu, un avocat cu legături influente în PSD.

Mocanu a fost numit pe 12 februarie cu puțină vreme înainte să expire termenul la care părțile din dosarul Dragnea vs. România puteau depune observații suplimentare. Ulterior, Mocanu a reluat argumentele avocatului lui Liviu Dragnea, pledând în favoarea acestuia.

Noua linie de apărare a statului român a fost elaborată într-un memorandum al lui Mocanu pe care l-a trimis ministrului Meleșcanu, iar acesta l-a aprobat.

Pe 2 august 2019, Viorel Mocanu a demisionat din funcție la scurtă vreme după ce DNA a inițiat o anchetă legată de modul în care a fost schimbată poziția oficială a României în dosarul inițiat de către Liviu Dragnea.

Pledoaria în favoarea lui Liviu Dragnea a fost restrasă pe 13 noiembrie, potrivit G4Media, la cererea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, întrucât agentul guvernamental la CEDO funcționează în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×