Dezbatere de opt ore la MAI despre noile carduri cu cip. Care sunt marile temeri ale românilor

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
22/01/2020, 16:06
Dezbatere de opt ore la MAI despre noile carduri cu cip. Care sunt marile temeri ale românilor
Conspirațiile românilor după noua carte de identitate cu cip *foto: digi24.ro

Noua carte de identitate care va fi dotată cu cip a stârnit un interes pentru curioși la dezbaterea publică organizată de Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, discuția care trebuia să dureze o singură oră a ținut nu mai puțin de opt ore!

Mulți dintre cei prezenți la discuții au contestat cipul din buletin. Motivațiile au fost care mai de care mai diverse. Pentru unii cipul din buletin ar putea prezenta un gps pentru autorități, pentru alții ar putea le aduce aminte de Apocalipsă.

Discuții interminabile despre cipul din buletin

Nu mai puțin de 40 de asociații neguvernamentale, dar și o mulțime de curioși au vrut să își spună părerea. Un avocat prezent la dezbateri a cerut oficialilor prezenți la conferință să explice dacă „noua carte în cipul ei sau în suportul de stocare conține și o mică antenă GPS care poate fi localizată oriunde”.

Cu multă răbdare, directorul de la Evidența Populației, Cătălin Giulescu, i-a explicat acestuia că pentru un cip trebuie o baterie: „Aveți telefon? Aveți acolo un astfel de dispozitiv. Cipul trebuie conectat la o sursă de energie, cipul pe care urmează să îl introducem nu are, cartea de identitate nu este prevăzută cu baterie”.

O altă participantă, care s-a învoit de la serviciu special pentru a-și spune temerile cu privire la acest card, a spus că „Actuala lege ne propune să alegem între două rele, două tipuri de închisori. Primul se referă la varianta electronică, pentru că întruchipează visul tuturor dictatorilor de a deține control total asupra. 

„Pe plan religios, ni se pune în pericol însăși mântuirea, pentru că numele de botez e asociat cu număr al cărui semn este 666”, a mai spus femeia. În replică, directorul Evidenței Populației i-a explicat doamnei că are opțiunea unui document de identitate simplu, potrivit celor de la Digi 24 care au asistat la dezbatere.

Cărțile electronice de identitate vor fi emise din 2021

Discuțiile de la MAI vin în contextul în care cărțile electronice de identitate vor fi emise de pe 3 august anul viitor. Cine nu vrea documentul cu cip primește varianta simplă, care nu poate fi folosită însă la ieșirea din țară.

Nu toată lumea va face modificarea însă, ci doar cei ale căror acte expiră. De asemenea, un alt aspect interesant este faptul că noile buletine vor îngloba cardul de sănătate și vor permite interacționarea cu administrația publică fără să mai stăm la cozi la ghișee, promite ministrul de Interne.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×