Taxele de acces pe autostrada Ploiești-Brașov, stabilite înainte de începerea lucrărilor!

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
11/09/2018, 21:38
Taxele de acces pe autostrada Ploiești-Brașov, stabilite înainte de începerea lucrărilor!
Taxele de acces pe autostrada Ploiesti-Brasov sunt foarte mari

Nici nu s-au apucat de construcția autostrăzii Ploiești-Brașov, că autoritățile au și stabilit taxele de acces pentru șoferi! Acestea sunt printre cele mai mari din Europa Centrală și de Est! Viitoarea autostradă va fi realizată în parteneriat public-privat. Autostrada va costa 1,3 miliarde de euro, iar durata de operare de către investitor este de 20 de ani.

Potrivit studiului preliminar aprobat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial, şoferii de autoturisme vor plăti 6,3 euro pe suta de kilometri de autostradă, vehiculele grele vor fi taxate cu 8,8 euro pe suta de kilometri, iar în cazul autocarelor, taxa va fi de 12,6 euro/100 km, potrivit digi24.ro.

Taxele pentru accesul autostrăzii Ploiești-Brașov, mai scumpe decât oriunde în fostele țări comuniste

Acestea sunt tarifele iniţiale propuse de realizatorii studiului, însă pot crește anual! Tarifele din România vor putea fi indexate. ”Taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism la 100 km de autostradă parcurși este limitata la 6,3 euro, fără TVA, şi poate fi supus indexării la data de 01 martie a fiecărui an cu rata de creştere a salariului mediu net din anul anterior. Nivelul tarifului perceput este stabilit în funcție de distanța parcursă de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV se plătește, pentru fiecare 100 km autostradă 8,82 euro fără TVA, iar pentru un HGV şi un bus se plăteşte 12,6 euro fără TVA. Nivelul tarifelor pentru fiecare categorie de vehicul este aproximativ la media taxelor statelor din Uniunea Europeană”, susține Comisia de Prognoză.

Astfel, taxa de intrare pe autostrada Ploiești-Brașov va fi, raportată la puterea de cumpărare a românilor, mai mare față de cele percepute pe majoritatea autostrăzilor din fostele țări comuniste.

Se pare că Guvernul va recompensa constructorul Autostrăzii Ploieşti-Braşov cu un bonus de 100 de milioane de euro pentru fiecare an de recepţie a lucrării în avans, dar îl va penaliza cu aceeaşi sumă şi pentru fiecare an de întârziere, scrie adevărul.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×