Taxa pe lăcomie a fost introdusă de Guvern. Ce implică și cine sunt persoanele afectate

Guvernul României a introdus “taxa pe lăcomie”. Aceasta vizează băncile din țara noastră. În cadrul unei declarații de presă, ministrul de Finanțe a anunțat că băncile vor fi taxate diferențiat, în funcție de ROBOR. Astfel, cu cât acest indice este mai mare, cu atât mai mari vor fi taxele, a subliniat Eugen Teodorovici. Anunțul în legătură cu taxa pe bănci vine la două zile după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac la adresa băncilor.

“Știm foarte bine diferența dintre dobânda la depozite și la credite, reprezintă pentru bănci un profit. Putem și noi, ca Guvern, să aplicăm niște măsuri. În funcție de lăcomia băncilor, vom vedea impactul acestei măsuri”, a declarat ministrul de Finanțe, potrvit digi24.ro.

“Taxa pe lăcomie” a fost introdusă de Guvern

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a spus despre “taxa pe lăcomie” că este menită  “să protejeze românul”. Conform sursei citată mai sus, taxa este 0 dacă nivelul mediu al ROBOR la 3 şi 6 luni rămâne la 1,5% sau mai mic. Taxa va fi 0,2%, dacă media nivelului ROBOR la 3 şi 6 luni este cuprinsă între 1,5 şi 2% şi creşte la 0,4%, dacă media ROBOR este între 2 – 2,5%, inclusiv.

De asemenea, taxa creşte la 0,6% dacă media ROBOR este între 2,5 – 3% şi la 0,9%, în cazul în care Robor este între 3 – 3,5%. Dacă media trimestrială ROBOR depăşeşte cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinţă, taxa de 0,9 % creşte progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5 puncte procentual.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a împlinit 47 de ani vara trecută

Taxa lui Eugen Teodorovici, de râsul Băncii Naționale

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR a făcut declarații tranșante în legătură cu “taxa pe lăcomie”.

“Nivelul ROBOR este imputabil întregii ţări. ROBOR este o dobândă medie la care băncile se împrumută între ele. Sigur că această dobândă odată stabilită, este stabilită pe mai multe termene, dar de obicei ROBOR la 3 luni şi 6 luni, unul dintre ele este luat în calcul la rata lunară a creditelor. Fiecare debitor care a luat un credit de la bancă are de returnat lunar o rată care este de bază şi la care se adaugă un nivel al ROBOR. (…) Dar nu înţeleg taxa pe lăcomie. Cred că aici este nevoie de o reflecţie filosofică ceva mai adâncă pentru că nu ştiu a cui lăcomie este. Băncile, dacă ar stabili singure ROBOR, statul ar putea să spună aşa: ţi-ai stabilit un ROBOR foarte sus, tu banca cutare, iată, eşti lacomă şi pentru această lăcomie eu stat sunt îndreptăţit prin Constituţie şi prin legile ţării să te taxez. Dar nu e aşa. (…)”, a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, în cadrul unei emisiuni de la Digi 24.