Dacă nu știai deja, consumul excesiv de carne roșie procesată, inclusiv de porc, nu este deloc grozav pentru sănătatea ta. Cărnurile de vită, miel și porc au fost etichetate ca fiind cancerigene și au potențialul să provoace cancer în cazul în care sunt consumate sub formă procesată
Pentru a combate riscul asociat cu carnea de porc, oamenii de ștință din Uniunea Europeană și Statele Unite au propus un proiect de lege care, dacă va fi aprobat, va introduce o taxă pe carnea roșie, la fel cum există în prezent cu țigările și alcoolul. Această taxă ar preveni 220.000 de decese cauzate de carnea roșie în fiecare an, la nivel global. De asemenea, va reduce substanțial costurile medicale implicate de afecțiuni cronice generate de consumul de carne procesată
”Am calculat costurile medicale ce implică tratarea afecțiunilor cronice cauzate de consumul de carne de porc, de vită și de miel. Pe această bază am estimat o taxă pe carnea roșie pe porția de carne roșie care ar acoperi costurile medicale”, a declarat Marco Springmann, cercetătorul care a înaintat proiectul de lege spre Uniunea Europeană și Statele Unite.
Taxarea lucrurilor care ne afectează sănătatea nu este o idee nouă: Guvernul României a introdus de mult taxele pentru țigări și alcool, ambele fiind cancerigene. Astfel, o nouă taxă, cea pe carne, care ar putea salva zeci de mii de vieți din România, dar ar și aduce bani la bugetul de stat, nu este o idee tocmai rea.
În studiul realizat de la Universitatea din Oxford, cercetătorii au calculat taxa pe carnea roșie procesată pentru 120 de țări, inclusiv România. Studiul estimează că, la nivel global, până în anul 2020, 2,4 milioane de oameni vor muri din bolile asociate cu carnea roșie procesată.