Ministerul Transporturilor a anunțat printr-un comunicat de presă că TAROM a semnat contractul de leasing pentru achiziția unui număr de nouă avioane noi – ATR 72-600, cu 72 locuri. Acestea vor fi folosite pentru zboruri regionale, atât interne cât și externe, și vor înlocui ATR-urile pe care compania le are în prezent în flotă.
TAROM se află într-un proces de înnoire a întregii flote și primele 4 avioane ATR 72-600 vor ajunge cel târziu în prima parte a lunii februarie din 2020, iar restul aeronavelor vor fi primite pe parcursul anului viitor.
Contractul de închiriere este semnat pe o perioadă de 10 ani. Compania susține că noile ATR-uri nu vor genera costuri suplimentare de operare, dar au o capacitate de transport crescută.
TAROM susține că are o experiență de 20 de ani în operarea acestor tip de aeronave, iar mentenanța va fi asigurată de către personalul Direcției Tehnice din cadrul Tarom, în timp ce pregătirea echipajelor de zbor și a personalului tehnic se va face cu costuri minime suportate de către fabricant.
Ministrul Transportului a comentat achiziția făcută de TAROM: „Am văzut că în ultima perioadă, după ce a trecut prin mai multe ”turbulențe”, compania națională Tarom începe să își revină. De la prima mea discuție cu actualul management al companiei am cerut ca întreaga atenție să fie îndreptată spre rentabilizare.
Trebuie să fie închise toate ”robinetele” prin care se pierdeau banii ce pot fi folosiți pentru investiții. Fiecare leu care este cheltuit de companie trebuie să contribuie la redresarea ei. Din calitatea mea de ministru au toată susținerea, dar vreau ca eforturile pe care le facem împreună să producă și rezultate. Încheierea acestui contract este în linia obiectivelor asumate de managementul Tarom.
Este un pas important în înnoirea flotei, proces pe care îl sprijin și care va continua. Toți cei implicați în activitatea Tarom trebuie să știe că sunt foarte atent la tot ce se întâmplă acolo și voi fi partenerul lor, când vine vorba de dezvoltare”, a declarat ministrul Lucian Bode.
Reamintim că achiziția celor nouă avioane ATR 72-600 a fost pretextul pentru care Mădălina Mezei a fost demisă de la conducerea companiei de către fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc. De fapt, Mezei l-a acuzat pe Cuc că i-ar fi cerut să țină la sol avioanele care transportau parlamentari la moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă.